Hallands Nyheter

Andreas ”Ante G” Johansson, har haft Janne som tränare i HBK och Norrköping:

-

När Andreas Johansson hör någon från fotbollsla­ndslaget uttala sig i teve märker han direkt hur påverkade de är av Janne Anderssons tränarfilo­sofi.

– Inför match känner man att det är skarpt läge, men däremellan är han en i gänget som skämtar med både spelare och press. På så sätt blir det en tydlig skillnad så att alla kan slappna av innan det är dags att fokusera på nästa urladdning.

I HBK:S A-LAG hade Andreas Janne som tränare 2002–2009, först som assisteran­de och sedan som ordinarie. Därefter återförena­des de i Norrköping 2012, där de tillsamman­s tog hem ett Sm-guld 2015.

– Han hade lika stor vinnarskal­le i Norrköping som han hade i början i HBK. Har man inte passionen kan man syssla med något annat, men han har blivit bättre på att tygla sitt humör.

Fast handlar det om att någon uppträder oschysst kan Janne fortfarand­e se rött. Andreas minns exempelvis en match mot Kalmar på Örjans vall 2007 där HBK medvetet slog bollen utanför sidolinjen när en spelare låg skadad. Kalmar kastade dock inte inkastet till HBK, som den oskrivna regeln var, utan gick till anfall och gjorde mål.

– Janne blev vansinnig och skällde ut Kalmars tränare Nanne Bergstrand. Till sist fick han ändå sin revansch eftersom vi vände och vann med 2–1.

På senare år tycker Andreas att Janne blivit mer inriktad på passningso­rienterad fotboll, i stället för en massa inlägg, och att alla ska våga.

– Som ledare är han väldigt tydlig med exakt vad som krävs av varje spelare. Samtidigt är han prestigelö­s och lyhörd.

– NÄR HAN GÅTT igenom en sak kan han fråga en vad man tycker. Kommer du då med något förslag på en detalj som han tycker är bra kan han ändra sig.

Då domaren blåser igång åttondelen mot Schweiz kommer Andreas att sitta bänkad i tvsoffan.

– Jag hinner hämta sexåringen och treåringen på dagis. Sedan ska hela familjen ta på landslagst­röjor.

– Det är rätt häftigt när man tänker på att Ronaldo och Messi har åkt hem, men att Janne är kvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden