Hallands Nyheter

Regeringen djupt

TYSKLAND: MERKELS INRIKESMIN­ISTER HOTAR LÄMNA SIN POST

-

* Konflikten mellan Angela Merkels CDU och det bayerska systerpart­iet CSU i migrations­frågan går tillbaka till 2015, då Merkel öppnade Tysklands gränser för tusentals flyktingar och migranter på väg genom Europa, ett beslut som kritiserad­es starkt av CSU och dess ledare Horst Seehofer. Sedan dess har Tyskland lagt om sin asyl- och migrations­politik, men CSU vill strama åt den ytterligar­e. * Vid förra veckans Eu-toppmöte enades Merkel och de övriga ledarna bland annat om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför

Backa – annars avgår jag. Så lyder Seehofers ultimatum till Merkel. Hotet framfördes sent på söndagen under ett möte med ledarskikt­et för Merkels bayerska koalitions­partner CSU i München och gällde både ministerpo­sten och 68-åringens roll som partiordfö­rande.

I går kväll höll de två systerpart­iernas ledare krismöte i Berlin * för att diskutera en väg ut ur den låsta situatione­n. Seehofer hotar att stänga Tysklands gränser för asylsökand­e som registrera­ts i ett annat Eu-land. Merkel vill i stället fortsätta förhandla om frågan på Eu-nivå, och bygga vidare på resultatet från förra veckans toppmöte, då medlemslän­derna bland annat kom överens om att utreda * ett förslag om asylcenter i och utanför EU.

ATT SEEHOFER AVGÅR är ett sannolikt scenario, enligt Thomas Sommerer, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

–Han har med sitt ultimatum försatt sig i ett läge som efter förra veckans Eu-toppmöte har blivit ohållbart. Merkel har däremot uppnått något, inte särskilt mycket, men i princip det som är möjligt på europeisk nivå, säger han.

Migrations­frågan har varit en stötesten mellan Merkels CDU och bayerska CSU sedan 2015, då förbundska­nslern öppnade den tyska gränsen för hundratuse­ntals migranter och flyktingar. Både regeringen och CDU har sedan dess helt lagt om politiken, men CSU, som traditione­llt ligger till höger om CDU, vill strama åt den tyska linjen ytterligar­e.

Frågan riskerar nu att splittra det samarbete mellan partierna som i årtionden har utgjort den dominerand­e kraften i tysk politik. Samtidigt uttrycker Seehofers partikolle­ga Markus Söder – som leder

Regeringen i Berlin lamslås av en allt mer infekterad konflikt om migrations­politiken. Framtiden för förbundska­nsler Angela Merkels breda koalition är oviss sedan hennes konservati­ve inrikesmin­ister Horst Seehofer hotat att lämna sin post.

 ?? Bild: MATTHIAS SCHRADER/AP/TT ?? INTE ÖVERENS. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer har hotat att lämna sin post. Det gör att framtiden är oviss för Angela Merkels regering. EU. Splittring­en mellan Eu-länderna på migrations­området kvarstår dock. I en intervju som sändes på...
Bild: MATTHIAS SCHRADER/AP/TT INTE ÖVERENS. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer har hotat att lämna sin post. Det gör att framtiden är oviss för Angela Merkels regering. EU. Splittring­en mellan Eu-länderna på migrations­området kvarstår dock. I en intervju som sändes på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden