Hallands Nyheter

Nye presidente­n: Mexiko ingens piñata

- HELENA NORDENBERG/TT

Mexiko är ingen piñata som man kan slå på hur som helst. Landets nyvalde president Andrés Manuel López Obrador har intagit en minst sagt stursk attityd gentemot USA och president Donald Trump.

Knarkrelat­erat våld, omfattande kriminalit­et och utbredd korruption. Det är inga små utmaningar som väntar Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo. Vänsterns López Obrador har utlovat ett reningsbad som ska genomskölj­a hela samhället. – Det går ju inte att trolla bort problemen. Det kommer att bli mycket svårt för honom att leva upp till de skyhöga förväntnin­garna. Men det som ändå talar för att López Obrador kommer att kunna uträtta något är att han också lyckats uppnå majoritet i parlamente­t, säger Edmé Dominguez, freds- och konfliktfo­rskare vid Göteborgs universite­t.

ÄVEN DEN STARKT inflammera­de relationen till den mäktige grannen i norr, är något som måste hanteras. Den 64-årige López Obrador har intagit en mestadels tjurskalli­g attityd gentemot Trump. Trump var å sin sida inte sen att gratulera ”Amlo” till segern, sedan preliminär­a siffror visat att han får omkring 53 procent av rösterna.

– Det är en överväldig­ande siffra. Den visar att folket har tröttnat på de etablerade partierna och inte minst på PRI som regerat så länge men som nu bara förknippas med våld, korruption och ineffektiv­itet. Folk är oerhört besvikna och vill ha förändring, säger Edmé Dominguez.

López Obrador har enligt tidningen Excelsior tidigare sagt:

– Mexiko är ett fritt och självständ­igt land. Vi kommer aldrig att vara någon utländsk regerings piñata.

López Obrador har också påtalat att Trump måste ”sättas på plats”. På sistone har tonläget visserlige­n mildrats något, då den nyvalde presidente­n har sagt sig vilja samarbeta med USA.

De bägge presidente­rna är kända för sina vassa tungor, båda är starka och envisa personligh­eter. Oenigheten är därtill fortsatt stor kring både handel och migration. Som upplagt för kollisions­kurs. Relationen mellan de båda länderna har alltid präglats av både kärlek och hat, konstatera­r Edmé Dominguez.

– Jag tror att det kommer att bli mycket konfliktfy­llt, inte minst eftersom Trump inte vill ge upp sitt kärlekspro­jekt med att bygga muren mot Mexiko.

I DEN NYA given för Mexiko ingår också att försöka göra landet mer ekonomiskt oberoende av USA. Ett sätt är att återta och utöka handeln med grannlände­rna, påpekar Edmé Dominguez.

Efter valet har den nyvalde presidente­n också sett sig tvungen att försäkra att Mexiko inte kommer att förvandlas till en diktatur.

– Det här hänger samman med demoniseri­ngen av López Obrador, där hans motståndar­e har utmålat honom som mycket auktoritär och hävdat att Mexiko kommer att bli en diktatur om han kommer till makten, vilket är helt absurt, säger Edmé Dominguez.

 ?? Bild: MOISES CASTILLO/AP/TT ?? VANN VALET. Nyvalde presidente­n Andrés Manuel López Obrador höll sitt segertal i Mexico City på söndagen.
Bild: MOISES CASTILLO/AP/TT VANN VALET. Nyvalde presidente­n Andrés Manuel López Obrador höll sitt segertal i Mexico City på söndagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden