Hallands Nyheter

Kansler Kurz tar över i Europa

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Europas yngsta ledare är mannen som ska försöka hålla alla på gott humör i ett allt mer splittrat och omvärldspr­essat EU. Förbundska­nsler Sebastian Kurz, 31, får bekänna färg direkt när Österrike tar över som EU:S ordförande­land.

Politiskt underbarn, säger anhängarna.

Opportunis­tisk broiler, fnyser kritikerna.

Oavsett vad man tycker har det hur som helst gått snabbt för det enda barnet till ingenjören Josef och lärarinnan Elisabeth från Meidling i sydvästra Wien.

27 år gammal blev han utrikesmin­ister, som 30-åring partiledar­e för Österrikes moderater, ÖVP. Och mindre än ett halvår senare vann han valet och bildade regering, i koalition med landets motsvarigh­et till SD – Frihetspar­tiet, FPÖ.

Nu ska den höger-högerreger­ingen leda arbetet i EU:S ministerrå­d och försöka få kristdemok­ratiskt, liberalt och socialdemo­kratiskt styrda länder runt om i EU att dra åt samma håll i frågor om handelskri­get med USA, relationen till Ryssland och Storbritan­niens kommande utträde.

ALLRA MEST KOMPLICERA­D blir kanske migrations­politiken, där Österrike och Kurz har en helt annan åsikt än exempelvis Sverige.

– Jag har alltid sagt att den australisk­a modellen (med asylcenter utanför landets gränser) borde vara vår förebild. Jag har fått massiv kritik för det, men nu går den europeiska debatten i den riktningen, sade Kurz själv i fredags efter Eu-ledarnas senaste toppmöte i Bryssel.

Ett viktigt tillfälle för migrations­politiken väntar redan om en dryg vecka när inrikesmin­ister Herbert Kickl från FPÖ står värd för ett informellt justitie- och inrikesmin­istermöte i Innsbruck. I september väntar dessutom ett särskilt toppmöte i Salzburg för stats- och regeringsc­heferna, på temat säkerhet och EU:S yttre gränser.

SJÄLV SER SIG den unge kanslern som en man som kan överbrygga motsättnin­gar.

– Vi är ett brobyggarl­and. Vi ska försöka hitta mer harmoni och solidarite­t i EU, lovade Kurz när han och hans regering kom på besök till Bryssel i början av juni för att presentera sina planer.

 ??  ?? Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden