Hallands Nyheter

Ge oss bara en trist och tråkig hållen nolla

- g Simon Carlsson 010-471 53 27 ∙ simon.carlsson@hn.se

”Inte en enda 0-0-match än så länge”. Jag vet inte hur många gånger den frasen nämndes i tv och radio under VM:S första vecka. Inte sällan med glädje i rösten. Faktum är att vi står här i dag med bara en enda mållös match under mästerskap­et, icke-matchen mellan Danmark och Frankrike.

Och finns det något som svenska, ja framförall­t svenska, fotbollsti­ttare avskyr mer än annat så är det mållösa matcher. Hur många gånger har man inte hört fraser som ”Det blev ju i alla fall inte 0-0” eller ”Matchen var ju sådär men vi fick ju se flera mål”. Personlige­n ser jag mycket hellre en välspelad match som slutar 0-0 än en hafsig 2-2-match med usla försvarsin­satser.

MEN DET FINNS en paradox. För när det svenska landslaget ska ge sig ut och försvara de svenska färgerna, då är det ett starkt försvar som är prio ett. Längst bak ska det stå en reslig mittbacksd­uo som helst ska rensa bollen som om den vore en uthälld kopp te på väg mot vristen.

Det gör ingenting alls om vi släpper till 100 inlägg på en match för där inne står två nickstarka spelare, den här gången en robust gran och en mer flärdfull lind. Det gör inget om vi är knappt är över mittlinjen på en kvart, för det är vår bästa chans att vinna. Men fan ta den som försöker med en svår passning i farligt läge, bort med den bara.

NÄR ITALIEN FÖRSVARAT sig till medaljer och ära, ofta på gränsen i fotbollens lagbok, ja då är det ”fy skam” och ”en förlust för sporten”. När Sverige gör det samma, ja då är det givet för det var vår bästa chans att vinna.

Och det är vinsten som är det väsentliga i det här. För i slutändan handlar ju allt om att vinna. Eller i alla fall att inte förlora. Det finns en väldigt bra sak med en hållen nolla, man kan inte förlora. Man kanske inte vinner genom att hålla nollan, men man förlorar inte heller.

OCH I DAG handlar verkligen allt om att vinna. Det är den enda chansen som många i den svenska truppen får att spela en slutspelsm­atch i VM, kanske den enda för alla. Så gå ut och stäng det egna straffområ­det, nicka bort varenda inlägg och skicka iväg varenda boll.

Fredas det egna målet hela matchen så finns det 120 minuter att göra ett mål på. Nog fan ska det kunna gå.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? TAJT OCH TUFFT. Det behöver den svenska backlinjen vara om det ska bli ett avancemang i åttondelsf­inalen.
Bild: JOEL MARKLUND TAJT OCH TUFFT. Det behöver den svenska backlinjen vara om det ska bli ett avancemang i åttondelsf­inalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden