Hallands Nyheter

Schweiz – en svårslagen världssexa

- HENRIK SKIÖLD/TT

En förlust på de senaste 25 landskampe­rna och rankat som världens just nu sjätte bästa landslag. Det är Schweiz, det. Då säger matchbevak­aren Lasse Jacobsson: – Det känns som en rätt öppen match. Jag tycker att vi kan gå in till den med tillförsik­t och jag tror att de gör det också.

Den nybyggda, väldiga arenan i S:t Petersburg, är nästa stopp på landslaget­s Vm-äventyr. Den 30-gradiga hettan vid basen i Gelendzjik vid Svarta havet har bytts mot 13 grader, duggregn och kalla vindar som drar in från Finska viken.

Men så är kontraster­na påtagliga i världens till ytan största land. Och det här vet vi:

Janne Andersson & Co vill inget hellre än besöka Samara också, industrist­aden sydost om Moskva. Där spelas kvartsfina­len mot antingen Colombia eller England den 7 juli om Schweiz klaras av i åttondelsf­inalen på tisdagseft­ermiddagen.

LASSE JACOBSSON, matchbevak­are tillsamman­s med Roger Sandberg och Tom Prahl, fick redan i höstas Schweiz på sin lott. Det visar hur noga landslaget planerat för vidare spel efter gruppspele­t. Det Schweiz han såg då och har sett under VM är i stort sett detsamma.

Skillnaden nu är att halva backlinjen måste bytas för att mittbacken Fabian Schär och högerbacke­n Stephan Lichtstein­er är avstängda.

–De har haft samma backlinje i åtta av nio matcher och mot Panama bytte de hela backlinjen, men jag tror att de hellre hade spelat med ordinarie backlinje.

Ändå vill Jacobsson inte göra ett stort nummer av de defensiva ommöblerin­garna. I Michael Lang och Johan Djourou finns dugliga ersättare.

– Det kommer in två nya spelare som är riktigt bra. Lang har jag tittat på rätt mycket och det är en offensiv ytterback, precis som Lichtstein­er. Djourou, om han spelar, var med i förra VM så det är spelare med erfarenhet. Det är inga nykomlinga­r som kommer in.

OFFENSIVT KAN BYTEN till och med stärka Vladimir Petkovics lag.

– Djourou är 192 cm lång och Lang tycker jag är bättre på huvudet än Lichtstein­er, säger Jacobsson.

Schweiz har bara förlorat en match på två år – mot Portugal i Vm-kvalet i höstas.

– Det är ett svårslaget lag. De kan varandra väl och spelar med samma spelare och det är väl därför de är så svårslagna också. Ändrar de inte på allt är jag rätt säker på hur de spelar eftersom de spelat på samma sätt sedan i höstas, sedan jag började titta på dem.

– De vill ha mer bollinneha­v och styra matchen mer och ta sig fram lagdel för lagdel på ett metodiskt sätt. Ibland försöker de hitta in bakom backlinjen med djupledssp­el.

– De försöker fylla korridorer­na längst fram och överbelast­a med sina ytterbacka­r och sina yttermittf­ältare och med deras ”tia”, Blerim Dzemaili, som jag tror spelar.

Jacobsson pekar ut Shaqiri som det kanske främsta hotet.

– Han har en viktig roll och försöker hela tiden ligga rätt vid omställnin­gar. Det är ytterst få anfall som inte går via honom när det blir omställnin­gar. Han är en ”Robben light” som hela tiden vill komma in, hitta kombinatio­ner eller själv komma till avslut.

”Jag tror att de hellre hade spelat med ordinarie backlinje.” LASSE JACOBSSON, matchbevak­are

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? HAR KOLL PÅ SCHWEIZ. Lasse Jacobsson, matchbevak­aren, delar med sig av sina intryck.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL HAR KOLL PÅ SCHWEIZ. Lasse Jacobsson, matchbevak­aren, delar med sig av sina intryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden