Hallands Nyheter

Belgiens galna vändning

- TT

Belgien är klart för kvartsfina­l i fotbolls-vm. Detta efter en galen vändning mot Japan där inhopparen Nacer Chadli blev matchhjält­e på tilläggsti­d med sitt 3–2-mål. – Ett mål för hela folket. Jag tror att alla är glada hemma i Belgien nu och det är bra, säger matchhjält­en Nacer Chadli i belgisk tv.

Den första halvleken slutade mållös och var i stort sett fri från farliga målchanser.

Allt hände i den andra halvleken som bjöd på en sprakande målshow. Där Japan tog kommandot redan i den 48:e minuten. En djupledsbo­ll av Gaki Shibasaki gav Genki Haragushi ett läge till höger i straffområ­det. Haragushi tvekade en gång, men avlossade sedan ett skott som gick i den bortre burgaveln utan chans för den belgiske målvakten Thibaut Courtois.

BARA FYRA MINUTER senare – sedan Eden Hazard hunnit träffa stolpen – utökade Japan. Målskytt Takashi Inui med ett skott utifrån som skruvade sig bort från Courtois som var chanslös.

Japan hade bud på ett tredje mål, som nog hade avgjort matchen.

I den 69:e minuten väcktes dock det belgiska hoppet. Efter inlägg i straffområ­det hamnade bollen till slut hos Jan Vertonghen som med en nicklobb i vänsterläg­e kunde överlista den japanske målvakten Eiji Kawashima.

Fem minuter senare kom kvittering­en. Inhopparen Marouane Fellaini nådde högst efter ett inlägg och kunde göra 2–2.

AVGÖRANDET VÄNTADE TILL matchens absoluta slutsekund­er. Detta sedan Japan haft en bra chans att avgöra matchen på en frispark. Den efterfölja­nde hörnan plockade målvakten Courtois ned och satte sedan igång spelet snabbt.

På mindre än tio sekunder vände Belgien från eget straffområ­de till att avgöra matchen. Kevin de Bruyne spelade ut bollen till Thomas Meunier som i sin tur spelade in bollen i straffområ­det till inhopparen Chadli som sköt Belgien till kvartsfina­l mot Brasilien.

– Ett mål för hela folket. Jag tror att alla är glada hemma i Belgien nu och det är bra, säger matchhjält­en Nacer Chadli i belgisk tv.

?? Bild: TORU HANAI ?? SEGERMÅLET. Nacer Chadli stötte in bollen i mål efter en blixtrande kontring.
Bild: TORU HANAI SEGERMÅLET. Nacer Chadli stötte in bollen i mål efter en blixtrande kontring.