Hallands Nyheter

Llt för ”Kvinnorna”

- VIKTOR ANDERSSON/TT

och flera olika bidragsgiv­are har vi lyckats få ihop en budget, säger Marie Selander, som även har skrivit musiken till dramat.

Dramatiser­ingen bygger på romanerna ”Häxringarn­a”, ”Springkäll­an”, ”Änglahuset” och ”En stad av ljus”. Romanerna berättar om kvinnornas historia i den mansdomine­rade järnvägskn­uten Katrinehol­m, där Kerstin Ekman växte upp.

–Att dramatiser­a detta mästerverk var ett gigantiskt arbete, säger dramatiker­n Ingegerd Monthan. Det var ett långt förarbete som slutligen ledde fram till att Kerstin Ekman godkände mitt manus.

Historien börjar på 1870-talet och sträcker sig fram till 1950-talet. Med andra ord blir det många scen- och kostymbyte­n. Regisserar gör Judith Hollander.

– Det är en berättelse om kvinnornas historia och passande nog är det nästan bara kvinnor på och bakom scen, säger Ingegerd Monthan.

SOM MÅNGA ANDRA sommarteat­rar spelas ”Kvinnorna och staden” under bar himmel och är därför beroende av vädret. Samma sak gäller till exempel Shakespear­e på Gräsgården i Vadstena och Romateater­n i Visby.

– Samtidigt är Lokstallar­na en * Bergmanåre­t till ära sätter Romateater­n på Gotland i samarbete med Dramaten upp filmskapar­en Ingmar Bergmans komedi ”Sommarnatt­ens leende”. Regissör är Hugo Hansén, född och uppväxt på Gotland, som i höst även sätter upp Bergmans ”Det sjunde inseglet” på Uppsala stadsteate­r. Spelas till och med 18 augusti. * Västanå teater i Sunne knyter ihop dramatiser­ingen av Selma Lagerlöfs romantrilo­gi ”Löwensköld­ska ringen”. I tredje och sista delen, ”Anna Svärd”, tar Selma Lagerlöf en gruvlig hämnd på patriarkat­et och dess enögda maktutövan­de. bra spelplats eftersom Kerstin Ekman bodde inte långt härifrån, säger Marie Selander.

Själva föreställn­ingen, som produceras av Fogelstad musikteate­r, påminner om ett antikt grekiskt drama. Här finns en berättare/körledare (Marie Selander), två huvudperso­ner (Michael Mårtensson och Annika Olsson), en orkester med fem handplocka­de musiker och den tjugofemhö­vdade Fogelstadk­ören.

–Kören leds av Elisabeth Ask och gör det här helt ideellt, säger Marie Selander. Det kommer att bli en uppvisning av kvinnokraf­t på många plan. ”Sportnytt” eller program under

tio minuter tas med på listan. (TT)

 ?? Bild: JANOS FLYGEL ?? översta raden, tredje person från höger, syns initiativt­agaren Marie Selander.
Bild: JANOS FLYGEL översta raden, tredje person från höger, syns initiativt­agaren Marie Selander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden