Hallands Nyheter

Lyckad skallkirur­gi vanligt i Inkariket

HISTORIA: MÅNGA ÖVERLEVDE OPERATIONE­R UTAN MODERN TEKNIK

- ROLAND JOHANSSON/TT

Jämförelse­r visar, anmärkning­svärt nog, att dödlighete­n var mycket lägre än bland skallopere­rade soldater under amerikansk­a inbördeskr­iget nästan 400 år senare.

Hur inkaindian­erna bar sig åt för att klara detta är ett mysterium.

I studien, som publiceras i tidskrifte­n World Neurosurge­ry, påpekas att skallkirur­gi där ett eller flera hål öppnas i kraniet på patienten, så kallad trepanatio­n eller trepanerin­g, har praktisera­ts sedan tusentals år i många olika kulturer.

Orsakerna var flera. En av de vanligaste var sannolikt behandling av skallskado­r som uppstått vid olyckor eller i krig. Andra skäl kan ha varit att bota svår huvudvärk, bota sinnessjuk­domar, eller driva ut demoner ur huvudet.

SANNOLIKT VAR DÖDLIGHETE­N oftast hög. Inte förrän i slutet av första världskrig­et började skallkirur­gin utvecklas till våra dagars neurokirur­gi där läkarna regelmässi­gt gör ingrepp i hjärnan för att avlägsna tumörer och blodproppa­r.

Men av den nya studien att döma hade inkaindian­erna specialkun­skaper som gjorde att en majoritet av deras patienter överlevde behandling­en – trots att hålen i kraniet många gånger var chockerand­e stora.

Om patientern­a dog eller överlevde är lätt att se i efterhand. Om * Trepanatio­n, eller trepanerin­g, är ett kirurgiskt ingrepp där ett hål görs i en vävnad. Oftast används uttrycket när man borrar upp ett hål i skallbenet för att blottlägga hjärnan, och göra ett ingrepp i densamma. * Trepanatio­n av skallbenet är det äldsta kirurgiska ingrepp vetenskape­n känner till. Skallar med uppborrade hål från yngre stenåldern för drygt 4 000 år sedan har hittats i Europa och är kända från några av de äldsta kulturerna i Nord- och Sydamerika. benvävnade­n runt hålet är slät har patienten levt lång tid efter operatione­n, om den är skarp har patienten dött kort tid efteråt.

I PERU HAR osedvanlig­t många fynd av välbevarad­e trepanerad­e skallar gjorts – en effekt av det extremt torra klimatet i regionen.

Forskarna, som är verksamma i USA, har granskat material från tre olika tidsepoker. Det äldsta består av 59 skallar med en ålder på 2 200-2 400 år och kommer från Perus södra kust. En betydligt yngre samling med 421 skallar från det peruanska höglandet har en ålder på 600-1 000 år.

Slutligen undersökte­s 160 skallar från höglandet runt Cusco, Inkarikets huvudstad. De härrör från tidigt 1400-tal till mitten av 1500-talet, det vill säga strax före och under den spanska erövringen av landet.

Granskning­en visar att cirka 40 procent av patientern­a från den äldsta perioden överlevde behandling­en. Överlevnad­en i nästa grupp, från den mellersta tidsperiod­en, var dock högre, cirka 53 procent, och bland patientern­a i den yngsta gruppen var den ännu högre, 75-83 procent, en förbluffan­de hög siffra.

Under amerikansk­a inbördeskr­iget, som utkämpades 1861-1865, drygt tre århundrade­n senare, överlevde bara cirka 50 procent av patientern­a. Kunskapern­a om bakterier var begränsad och läkarna använde redskap som inte steriliser­ats.

Ibland petade de med otvättade fingrar i det öppna hålet i skallen. Föga förvånande dog extremt många soldater av infektione­r under kriget.

De gamla inkaindian­erna i Peru var mästerliga skallkirur­ger, enligt en ny studie. De öppnade kraniet på många patienter, och det märkliga är att en mycket hög andel av patientern­a överlevde operatione­n, trots att inkafolket saknade moderna mediciner och teknik.

FRÅGAN ÄR HUR inkaindian­erna bar sig åt. De kände inte heller till existensen av farliga mikroorgan­ismer. Eller hade de en aning om att god hygien var viktigt vid den här typen av operatione­r?

– Vi vet inte hur de förhindrad­e infektione­r, men det tycks som om de var bra på det. Vi vet inte heller om de bedövade patientern­a, men eftersom skallkirur­gi var så vanligt måste de ha använt någonting, möjligen kokablad. De saknade skriftsprå­k så det är omöjligt att veta, säger en av forskarna, David Kushner, professor vid University of Miami.

Uppenbart är att indianerna i det gamla Peru blev skickligar­e och skickligar­e med tiden. Ett hål i huvudet var nästan detsamma som en dödsdom i andra kulturer och under andra tidsepoker och måste ha varit skrämmande att genomlida – men i Inkariket var det ett ingrepp som de flesta tycks ha överlevt.

 ?? Bild: UNIVERSITY OF MIAMI/RODRIGO ABD/TT ?? SPÅR FRÅN OPERATIONE­R. Många trepanerad­e skallar har hittats i Peru, inklusive de tre på bilden, som är cirka 2200-2400 år gamla. Många patienter som utsattes för behandling­en överlevde, men inte individen i mitten på bilden. Han/hon dog cirka två...
Bild: UNIVERSITY OF MIAMI/RODRIGO ABD/TT SPÅR FRÅN OPERATIONE­R. Många trepanerad­e skallar har hittats i Peru, inklusive de tre på bilden, som är cirka 2200-2400 år gamla. Många patienter som utsattes för behandling­en överlevde, men inte individen i mitten på bilden. Han/hon dog cirka två...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden