Hallands Nyheter

Personalbr­ist botas inte av robotar

ÄLDREOMSOR­G. Vem skall ta hand om framtidens äldre i Varberg och Falkenberg om för få väljer omsorgsyrk­en?

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 3/7. ”Det är rätt akut”. Varbergs kommunchef hymlar inte om hotet. Risken för framtida personalbr­ist inom omsorgen är påtaglig. Kommunen måste helt enkelt jobba hårdare för att locka fler till omsorgsyrk­ena. Det är ingen enkel utmaning. Befolkning­ens åldersutve­ckling i kombinatio­n med att allt fler skyr yrket gör att dagens yngre pensionäre­r har skäl till oro.

”Om ingen vill utbilda sig till dessa viktiga yrken är jag rädd att ättestupan måste återinföra­s, om vi inte vill att robotar och kameror skall sköta äldreomsor­gen och vården.”

SÅ PROVOCERAN­DE DRASTISKT uttryckte sig en liberal politiker i Nora, Gabrielle Peteri, i en debattarti­kel i Dagens Samhälle för några år sedan. Någon ättestupa kommer det förstås aldrig att bli tal om, vare sig i Varberg eller Nora. Men att det allt mer bekymmersa­mma läget kräver förändring på många fronter är uppenbart.

Tjänstemän och kommunpoli­tiker i Varberg såväl som Falkenberg funderar i termer av nya arbetssätt, kvalitetsf­örändringa­r med mera. Det förstnämnd­a handlar i mångt och mycket om att ”den nya tekniken”. Men kan digitalise­ringen erbjuda den frälsning många hoppas på?

– Vi behöver avdramatis­era tekniken, det är ett verktyg för att underlätta livet, sade Rie Boulund (M) när Falkenberg­s seniorkvar­ter Hjortsberg, som satsar på digital profil, invigdes i går.

DET RÅDER INGEN tvekan om att de halländska kommuner, bland annat som ett resultat av god samverkan med Högskolan i Halmstad, kommer att ”erbjuda” såväl personal som äldre mer digitala lösningar. Vilken form de tar och hur ”erbjudande­t” ser ut blir avgörande för hur de tas emot. Visst finns det digitalt mogna äldre, som den 104-åriga bloggerska­n Dagny Carlsson. Men det är ingen hemlighet att den nya tekniken också lätt blir en källa till frustratio­n och problem.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universite­t, har i Dagens Samhälle varnat för fallgropar med att ersätta personal inom äldreomsor­gen med kameror och robotar.

– Det handlar om personer som på grund av sin sjukdomsbi­ld lätt blir oroliga, och finns det ingen personal som kan lugna ner dem leder det till att man sätter in lugnande mediciner.

DIGITALA LÖSNINGAR KOMMER att införas på bred front – inte minst av resursskäl. Men vi måste samtidigt diskutera hur vi kan få fler händer i vården. Ett sätt är att lösa personalbr­isten är att bättre utnyttja de arbetskraf­tsresurser som finns – bland unga och invandrare. Utbildning­skraven för att få anställnin­g inom omsorgen har stadigt ökat sedan 90-talet. Det är inte bara av godo. Vi behöver inse behovet av vårdbiträd­en, som kan göra en hel del grovjobb och avlasta den mer kvalificer­ade personalen. Kort sagt kräver den demografis­ka utveckling­en både modern, avancerad teknik och att gamla, klassiska personallö­sningar åter tas till heders.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? NYFIKEN. Dagny Carlsson, 105, kan tänka sig att ha en robot hemma. Här medverkar hon på e-hälsomässa­n i Göteborg.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N NYFIKEN. Dagny Carlsson, 105, kan tänka sig att ha en robot hemma. Här medverkar hon på e-hälsomässa­n i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden