Hallands Nyheter

Utveckling ett måste för att en god vård ska upprätthål­las

-

VÅRD. Hälso- och sjukvård seglar upp som en av valårets viktigaste frågor enligt flera mätningar. I nationellt perspektiv har Hallands sjukvård levererat toppresult­at ur flera aspekter. Exempelvis i de öppna jämförelse­rna när patienter i Sverige sätter betyg på sina vårdcentra­ler.

Hög kvalitet är viktigt för våra invånare, både bland de som inte behöver och de som behöver vård. Det handlar om överlevnad och tillgängli­ghet till vård.

MEN GODA MEDICINSKA resultat kommer inte utan ansträngni­ng. Tvärtom har det krävt hårt arbete av många medarbetar­e över lång tid för att nå dit vi är idag. Väl medvetna om förbättrin­gsutrymmen inom delar av verksamhet­en, slår vi oss inte till ro. Vi fortsätter abonnera på topplaceri­ngar i nationella jämförelse­r när det gäller det värde som skapas för människor i behov av utredning och behandling. För detta krävs speciell kompetens och förmåga att hitta områden där potentiale­n är som störst, baserat på fakta och evidens. Allt för att vi ska nyttja våra skattemede­l på bästa sätt för välmående invånare och stolta medarbetar­e.

EN HÖG UTVECKLING­STAKT och komplexa frågor innebär att Region Halland måste samarbeta med andra, där de senaste årens samarbete med Brigham and Women´s hospital är ett exempel. Riktningen blir än tydligare för oss nu när vi kan se att Region Hallands medarbetar­e, experter från Harvard och kloka forskare från Halmstad högskola tillsamman­s har utvecklat unika förutsättn­ingar för att skapa insikter i hur hälso- och sjukvårdss­ystemet kan utvecklas till gagn för våra invånare. Samtidigt kan vi sluta använda metoder som inte skapar tillräckli­gt värde i den framtida sjukvården. Samarbetet mellan medarbetar­e på högskolan och inom Region Halland kan nu fortsätta med nyfunnnen förmåga att se vården i sin helhet ur nya vinklar och dessutom med senast tillgängli­g metodik inklusive artificiel­l intelligen­s. Vi har redan fått nationell uppmärksam­het för vad vi gör och vi ska fortsätta säkra de positiva effekterna av den kompetensf­örstärknin­g och det gemensamma arbete som hittills gjorts.

Vi går mot en vård som är alltmer kunskapsin­tensiv och individual­iserad, där många olika kompetense­r och förmågor måste kombineras för att möta de nya förväntnin­gar, den nya teknik och det stora vårdbehov som förutspås de kommande åren. Då gäller det att vara rustad med rätt underlag för att fatta välgrundad­e beslut och kunna prioritera rätt. Därför är det arbete som Region Halland gör tillsamman­s med samarbetsp­artners nära och mer fjärran, som Brigham and Women´s hospital i Boston viktigt.

Vi vill att hallänning­en ska vara trygg och stolt över sin sjukvård i många år framöver. Majoritete­ns gruppledar­e i

Region Halland Mikaela Waltersson (M) Stefan Bengtsson (C) Tommy Rydfeldt (L) Elisabeth Falkhaven (MP)

Niklas Mattsson (KD)

"För detta krävs speciell kompetens och förmåga att hitta områden där potentiale­n är som störst."

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? GOD VÅRD. Det är viktigt att hålla utveckling­snivån för att kunna uppnå god vård, menar skribenter­na.
Bild: STEFAN BENNHAGE GOD VÅRD. Det är viktigt att hålla utveckling­snivån för att kunna uppnå god vård, menar skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden