Hallands Nyheter

Samordning för skolgång helt fri från rasism behövs

-

RASISM. Skolan är inte fri från rasism trots att skolans värdegrund tar tydlig ställning för alla människors lika värde. Idag möts därför allt för många barn av rasism i skolan. Teskedsord­en vill se en nationell samordning som säkerställ­er att skolans demokratis­ka värdegrund efterföljs.

2016 presentera­de regeringen en nationell strategi mot rasism och liknande former av fientlighe­t och hatbrott.

I strategin nämns skolan som en viktig plattform för att motverka rasism. Teskedorde­n menar dock att värdegrund­sarbetet i skolan behöver intensifie­ras.

Hösten 2017 intervjuad­e Teskedorde­n ett antal barn som berättade om rasismen i skolan. Det framkom att skolor ofta inte följer rutiner som finns för att hantera kränkande särbehandl­ing. Det krävs att skolans värdegrund och demokratis­ka uppdrag blir tydligare för skolans huvudmän, rektorer, personal och elever. Teskedsord­en vill: ”Att skolans värdegrund och demokratis­ka uppdrag blir tydligare för skolans huvudmän, rektorer, personal och elever.

”Att rutiner för kränkande behandling till följd av rasism efterföljs.

”Att all skolperson­al får möjlighet att lära sig att upptäcka och hantera rasism på skolan.

”Att rektorer och huvudmän efterfölje­r rutiner för hantering av skolperson­al som diskrimine­rar eller uttalar sig rasistiskt.

”Att varje elev som har blivit utsatt för rasism i skolan ska få ett värdigt bemötande och stöd från skolväsend­et.

Alla som jobbar inom skolväsend­et är värdefulla nyckelspel­are i arbetet mot rasism, men de måste få rätt förutsättn­ingar för att kunna spela denna roll.

Camilla Nagler

Generalsek­reterare Teskedsord­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden