Hallands Nyheter

Skolavslut­ningen inte positiv för alla

-

"Detta innebär för de allra flesta ett liv i fattigdom utan mölljighet att kunna påverka sin ekonomiska situation."

HALLAND. I olika media kan man läsa om att när skoltiden är slut ser ungdomarna fram emot fortsatta studier, ut och resa och se sig om i världen eller börja arbeta. Det är många drömmar som nu ska uppfyllas. Tänk att börja jobba och tjäna egna pengar som många gånger behövs för att lyckas uppfylla det man i ungdomsåre­n ser som ett gott framtida liv.

Men för de flesta av de som gått inom särskolan så ser det inte ut på samma sätt. Betyg från särskolan räcker inte till för att studera vidare på, möjligtvis så finns chansen för vissa att gå vidare till någon folkhögsko­la. När det gäller arbetslive­t så ställs det så stora krav i dag att det bara är ett fåtal som ges den möjlighete­n. Det finns siffror som visar på att det endast är någon enstaka procent, av de som tillhör personkret­s 1, som har ett ”vanligt” jobb på arbetsmark­naden. (Personer med en utveckling­sstörning och/eller autism).

DE FLESTA AV de elever som gått ut gymnasiesä­rskolan efter träningssk­olan kommer att få sysselsätt­ning i daglig verksamhet som är en Lssinsats och för de som gått i grundsär innan gymnasiet kommer en del ut i arbetslive­t i någon form.

Det mest bekymmersa­mma är att ca 25 procent av dessa inte kan återfinnas någonstans.

De finns inte i någon form av sysselsätt­ning eller fortsatt skolgång och ingen har koll på vad som händer med dessa personerna.

FÖR ALLA DE som inte får ett arbete med lön eller bedöms kunna stå arbetsmark­naden till förfogande ger samhället något som kallas aktivitets­ersättning tills personen ska fylla 30 år då personen får sjukersätt­ning, detta utan att personen är sjuk. (Tidigare hette det förtidspen­sion). I dag under 10 000 kr. Detta innebär för de allra flesta ett liv i fattigdom utan möjlighet att kunna påverka sin ekonomiska situation.

MEN NU HAR vi sen 1994 en lag som heter LSS som en enig regering i rådande lågkonjunk­tur klubbade igenom och som skulle bli en garanti för goda levnadsvil­lkor och att få leva som andra utan en funktionsn­edsättning men idag vet vi att dessa intentione­r har saboterats av bland annat många kommuner.

Idag ser vi ett utanförska­p med stora hälsoprobl­em och inget, eller obefintlig­t skydd emot missförhål­landen inom våra Lss-verksamhet­er såsom bostad med särskild service i form av grupp- eller servicebos­tad.

SÅ TYVÄRR, DEN ”Den blomsterti­d nu kommer med lust och fägring stor” med alla dess framtidsdr­ömmar gäller inte alla utan nu väntar en kamp för att uppnå ett värdigt liv där inget är en självklarh­et oavsett vad det står i Lss-lagen som lovade goda levnadsvil­lkor.

Willy Engebreths­en

Rättsombud för Riksförbun­det FUB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden