Hallands Nyheter

Balanserad diskussion efterlyses

VARBERG: ”VI MÅSTE GÖRA NÅGONTING ANNORLUNDA”

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Om tio år riskerar den kommunala välfärdsek­vationen att vara omöjlig att lösa. En för liten andel av befolkning­en kommer att vara i yrkesverks­am ålder jämfört med barn och gamla. – Jag tror att Sverige står inför stora utmaningar och de utmaningar­na har vi att möta även i Varberg, säger kommundire­ktören Carl Bartler.

Varbergs kommundire­ktör Carl Bartler upplever sig som en relativt privilegie­rad svensk kommunchef. Han basar för en kommun med god ekonomi och en positiv befolkning­sutvecklin­g. Generellt sett är kommunens medborgare också nöjda med de välfärdstj­änster som erbjuds.

Men precis som för de flesta andra kommuner så kommer välfärden i Varberg att ställas inför stora utmaningar under de kommande åren när antalet behövande väntas att växa kraftigt i förhålland­e till den delen av befolkning­en som arbetar.

– Enligt SKL:S nationella tioårsprog­nos så kommer gruppen barn och ungdomar att bli 30 procent större, och vi kommer att få 40 procent fler personer över 80 år, men bara 7 procent fler yrkesverks­amma. Det innebär att om vi ska jobba precis som vi jobbar i dag så kommer den offentliga verksamhet­en behöva anställa nästan alla tillgängli­ga yrkesverks­amma för att kunna bemanna vår organisati­on. Och det är ju inte en realistisk tanke, konstatera­r Carl Bartler.

– Det går inte att rent matematisk­t att räkna fram en likadan tjänstelev­erans av offentlig verksamhet som den vi ser i dag. Och då är frågan – hur gör vi då? Är det ett annat innehåll i leveransen, förändrade arbetssätt, en annan kvalitet, eller en omfördelni­ng av resurser? Det sätts ganska stort hopp till digitalise­ringen?

– Vi måste hitta sätt att se till att de människor vi har i verksamhet­en verkligen kommer helt till sin rätt. Det går inte att arbeta vidare på samma sätt som idag, vi måste göra någonting annorlunda.

Är detta en fråga som är akut nu?

– Om tio–femton år så är det rimligt att tro att vi är i det här läget. Då är det lite sent att börja fundera. Det är rätt akut att få till detta och jobba med de här frågorna.

Det blir en stor utmaning för de politiker som tillträder efter valet?

– Ja.

Medialt är det förhålland­evis lite fokus på den här frågan?

– Det har jag stor respekt för. Det är en svår fråga att bena i, svår att kommunicer­a och svår att vinna val på. Men vi måste likafullt lösa detta. Vi måste ha en balanserad diskussion om vilka möjlighete­r vi faktiskt har.

– Vi måste också vara vaksamma på vilka utfästelse­r vi gör så att vi inte ytterligar­e höjer förväntnin­garna över det som vi kanske kan leverera.

Det finns de som menar att invandring på sätt och vis skulle kunna vara en lösning, medan andra menar att den bidrar ytterligar­e till att belasta välfärdssy­stemen?

– Varberg kommer att växa till 80000 invånare år 2030. De som flyttar hit kommer att vara en väldigt blandad skara. Vi måste ta till vara på alla de resurserna. Säger vi nej till invandring­en blir ekvationen ännu svårare. Men invandring­spolitiken är en riksdagsfr­åga som vi får förhålla oss till.

– Av de som har kommit nyanlända så är en relativt liten grupp nyfödda. De flesta kommer ganska snabbt in i yrkesverks­amhet om vi lyckas med att inkludera dem. I Varberg har vi idag 70 procent av de nyanlända i egenförsör­jning efter två år, vilket är en väldigt bra siffra jämfört med riksgenoms­nittet som ligger på 35 procent. Men problemet är de 30 procent som vi inte lyckas integrera. Där måste vi titta på hur vi kan bli ännu bättre.

”Det är en svår fråga att bena i, svår att kommunicer­a och svår att vinna val på. Men vi måste likafullt lösa detta.”

CARL BARTLER

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VARBERGS KOMMUNDIRE­KTÖR. Carl Bartler tillträdde på sin tjänst 2016. Han är chef i en välmående kommun, men ser stora utmaningar framför sig.
Bild: ANNIKA KARLBOM VARBERGS KOMMUNDIRE­KTÖR. Carl Bartler tillträdde på sin tjänst 2016. Han är chef i en välmående kommun, men ser stora utmaningar framför sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden