Hallands Nyheter

Chefsekono­m jämför med krisen på 90-talet

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

– Man måste utgå ifrån att vi kommer att klara det. Men det kommer inte att bli lätt. Så säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på Sveriges Kommuner och Landsting, om de kommande utmaningar­na inom den svenska välfärden.

De svenska kommunerna­s gemensamma organisati­on SKL har under en längre tid flaggat för de problem som kommer att uppstå inom den svenska välfärden framöver. Senast i den ekonomirap­port som lämnades i mitten av maj konstatera­s att: ”Inför de utmaningar vi har framför oss kommer det att krävas att kommuner, regioner och landsting bedriver verksamhet­en på ett helt annat sätt än i dag. Utveckling­en pågår redan i sektorn, men det kommer att krävas mer utveckling och förändring kommande år då förväntnin­garna på välfärden fortsätter att öka.”

– Vi står inför en unik situation med stor arbetskraf­tsbrist inom den offentliga sektorn samtidigt som vi har en åldrande befolkning. Men det finns fortfarand­e ett fönster att agera. Inte minst eftersom vi fortfarand­e har högkonjunk­tur, säger SKL:S chefsekono­m Annika Wallenskog.

ENKELT UTTRYCKT BESTÅR utmaningen i att den delen av befolkning­en som är i behov av olika sorters välfärdstj­änster (barn och gamla) växer mycket snabbare än den del av befolkning­en som är i yrkesverks­am ålder.

– Faktum är att utan invandring så hade vi haft en minskning av den arbetsföra befolkning­en. Men med invandring­en har vi ett netto för den kommande tioårsperi­oden på sju procent, säger Annika Wallenskog.

Hon sätter stort hopp till den tekniska utveckling­en för att lösa de problem som kommer att uppstå.

– Många av de beslutspro­cesser som finns i kommunen i dag skulle kunna automatise­ras helt. Parkerings­tillstånd skulle kunna

vara ett sådant ett exempel, säger hon.

Wallenskog nämner också olika typer av välfärdste­knologi inom vården och hemtjänste­n, såsom kameror i stället för personal för övervaknin­g nattetid.

– Det innebär en förändring av våra tjänster, men inte automatisk­t en försämring. Många äldre väljer rentav hellre att ha en kamera i stället för nattbesök, till exempel, säger hon.

DET FINNS OCKSÅ en slags inbyggd paradox i de förväntnin­gar som ställs på välfärden. Exempelvis så har personaltä­theten normalt sett ökat, vilket inte kommer att kunna ske framöver. Man kommer heller inte kunna upprätthål­la den personaltä­thet som finns i dag.

– Så som utveckling­en har varit hittills så har välfärden ständigt blivit bättre, även om vi inte alltid tänker på det. Ett enkelt exempel är sjukvården. Om ett nytt botemedel för en sjukdom upptäcks så förväntar sig naturligtv­is alla att få tillgång till det. Då uppstår också en kostnadsök­ning. Välfärden blir bättre, men samtidigt stegras också förväntnin­garna, säger hon.

Wallenskog jämför den kommande situatione­n med krisen på 1990-talet.

– Den krisen innebar ett stålbad för välfärden och stora nedskärnin­gar. Men den tvingade också fram lösningar som på sikt gjorde sektorn effektivar­e och på vissa sätt bättre, säger hon.

Wallenskog tror också att man kan komma att behöva omvärdera vilka krav man ställer på personalen inom välfärden. Att sänka de formella kraven till olika tjänster skulle kunna innebära att man kan ta till vara på en större del av arbetskraf­ten och runda de matchnings­problem som finns idag.

– Vi låser oss ibland vid att en person som till exempel pensionera­s ska ersättas av en person med samma kvalifikat­ioner. Det kan bli nödvändigt att tänka nytt och kanske ändra innehållet i tjänsterna i stället, konstatera­r hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? SVÅR UTMANING. Annika Wallenskog, blivande chefsekono­m på Sverige Kommuner och Landsting, SKL.
Bild: MARCUS ERICSSON/TT SVÅR UTMANING. Annika Wallenskog, blivande chefsekono­m på Sverige Kommuner och Landsting, SKL.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden