Hallands Nyheter

Fortsatt förtroende för Peab

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) har fortsatt förtroende för Peab trots att man sparkat två personer. – Det är bra att de har tagit tag i detta, säger hon.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

HN:S avslöjande om att två anställda avskedats kom inte som någon direkt överraskni­ng för kommunalrå­det.

– Jag visste ju att de hade gjort en utredning, att den var slutförd och jag hade hört att den fått vissa följder, men inte närmare än så, säger hon. Påverkar detta ditt förtroende för Peab?

– Nej, det har inte blivit lägre. Jag tycker att det är bra att de har tagit tag i det som inte fungerar, de måste hålla koll på att instruktio­nerna följds. Det är bra att de har tagit detta på största allvar.

De båda cheferna, en arbetschef och en platschef i Halland, fick i förra veckan gå på dagen sedan de konfronter­ats med att inte ha följt företagets etiska regelverk. I stället för att använda sig av underlever­antörer som Peab har avtal med så har man gett uppdragen till närstående.

Dessutom har de attesterat de fakturor som sedan skickats in. Varbergs kommun har varit en av kunderna. Felstegen har begåtts under flera år.

”Beställarn­a ska kunna lita på att vi gör på rätt sätt, det handlar om ett förtroende. Cheferna har inte följt det regelverk vi satt upp och därför tog vi till så kraftiga åtgärder. Men kunden har fått det arbete utfört som de beställt”, berättade Peabs säkerhetsc­hef Peter Martin i HN.

PEABS UTREDNING GJORDES på grund av de påståenden om saltade fakturor, mutor och besticknin­gar som HN tidigare skrivit om. Ingenting av detta har dock kunnat upptäckas i vare sig kommunens internutre­dning eller i Peabs.

Konkurrens­verket har bara tagit en hastig titt på ärendet, men inte tyckt det var mödan värt att gå vidare. Den polisanmäl­an som gjordes i februari är dock inte färdigutre­dd än.

Trots anmälninga­rna fick Peab ett nytt ramavtal med Varbergs kommun i maj. Borde de ha fått det med tanke på de nya uppgiftern­a?

– Ja, det har inte ändrat min inställnin­g till detta, svarar Anncharlot­te Stenkil.

– Vi kan inte diskvalifi­cera dem

på rykten och där har vi ingenting att gå på. Peab hade det bästa anbudet. De båda cheferna har gynnat sina kompisar. Kan det ha skadat kommunen?

– Nej, inte kommunen, bara Peab. Vad jag förstår har ingen skott sig ekonomiskt på detta. De har varken lurat oss eller sin arbetsgiva­re. De har inte följt det interna regelverke­t och det är viktigt i alla branscher, men kanske särskilt i byggbransc­hen. De behöver hålla fanan högt.

”Vad jag förstår har ingen skott sig ekonomiskt på detta. De har varken lurat oss eller sin arbetsgiva­re.”

ANN-CHARLOTTE STENKIL (M)

 ??  ?? SMEAKALLES ÄNG. Etapp 2 av bygget i Tvååker pekas ut som ett av dem där Peab ska ha saltat fakturor. Men varken Peabs utredning eller kommunens utredning visar att så har skett. ”Det är bra att de
SMEAKALLES ÄNG. Etapp 2 av bygget i Tvååker pekas ut som ett av dem där Peab ska ha saltat fakturor. Men varken Peabs utredning eller kommunens utredning visar att så har skett. ”Det är bra att de
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden