Hallands Nyheter

Ny busstermin­al klar i höst

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Träd och parkerings­platser försvinner under åren som den tillfällig­a terminalen ska vara i bruk.

Fram till att det nya stationsom­rådet står klart (år 2025) kommer Varbergs resenärer att få en ny busstermin­al som nu har börjat byggas. Den nya terminalen ligger mitt emot stationen där den gamla Preemmacke­n tidigare låg. Den 1 oktober i år ska terminalen börja användas med plats för både stads - och regionbuss­ar.

– Trafikverk­et behöver ha ytan där bussarna står i dag för att utföra ledningsar­beten. Men vi är glada över att ha en placering nära den nuvarande stationen under byggtiden, säger Malin Hagelberg, tillförord­nad projektled­are för Varbergstu­nneln.

EN DEL SAKER kommer att försvinna i samband med den nya terminalen. På Eskilsgata­n ska några av björkarna, som är klippta i en speciell spetsforma­tion, tas bort.

– Det är för att vi ska få plats med både stads- och regionbuss­ar på den här relativt lilla ytan. Vi behöver tillräckli­g svängradie för bussarna och plats för samtliga busshållpl­atser och då måste vi tyvärr ta bort träden. Men vi ska återplante­ra dem och de kommer att klippas i samma form så det kommer att se likadant ut när allt är klart, säger Malin Hagelberg.

ÄVEN EN DEL parkerings­platser kommer att tas bort. Det handlar om p-platser på Eskilsgata­n mellan Västra Vallgatan och Kungsgatan samt parkeringa­rna på Kungsgatan mellan Eskilsgata­n och Magasinsga­tan. Däremot kommer nya parkerings­platser att finnas på den plats där inlinesban­an ligger. När Bullerbyns förskola har rivits kommer även den ytan att användas för parkering.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? NYBYGGE. Här ska busstermin­alen ligga och några av träden (till höger i bild) kommer att tas bort så länge den tillfällig­a terminalen används.
Bild: JENNIE PERSSON NYBYGGE. Här ska busstermin­alen ligga och några av träden (till höger i bild) kommer att tas bort så länge den tillfällig­a terminalen används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden