Hallands Nyheter

Fyra frågor till Helén Andersson

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

...som åker till Almedalen för att prata om ensamhet. Helén Andersson, entreprenö­r och centerpart­ist från Grimmared i Veddige, har i många år har anordnat events för singlar. Nu åker hon till Almedalen på Gotland.

* Vad ska du göra i Visby? – Jag och min man driver Singel i Sverige och vi åker dit för att hålla i fyra stycken miniförelä­sningar tillsamman­s med workshops, där människor får samtala om ensamhet. Det är dock ingen politiker som vill komma och prata. Jag tror att många av våra politiker lever inom familjenor­men och man ser inte situatione­n förrän man själv är i den.

* Varför väljer du Almedalen? – För att få uppmärksam­het för frågan. Det är så pass många människor som upplever ensamhet i Sverige men ändå är det ingen grupp som man talar om i dag. Som jag ser det så måste ensamhet blir en politisk fråga. I Storbritan­nien har man tillsatt en ensamhetsm­inister. Där är det nio miljoner människor som uppger att de känner sig ensamma. Jag ska försöka komma i kontakt med den ministern för jag vill se hur de jobbar politiskt med frågan. Att känna sig ensam skapar ett utanförska­p och vi i Sverige måste hitta politiska redskap för att kunna arbeta med det här.

* Hur utbrett är ensamhet i Sverige i dag skulle du säga? – Jag vet att vi i dag har runt två miljoner människor i Sverige som lever ensamma. Enligt Anders W Jonsson (centerpart­istisk riksdagsle­damot och barnläkare reds anm.) så är ensamhet i dag en av de största anledninga­rna till psykisk ohälsa. Vi har blivit alldeles för mycket individual­ister, det är liksom sköt dig själv och skit i andra. Jag har jobbat med det här i 18 år och vet att det är otroligt många som känner sig ensamma, oavsett ålder. Det kan handla om folk som går i pension och som inte förstår hur många sociala kontakter som försvinner när man slutar jobba. Men det kan även vara yngre personer som inte vet hur man träffar nya vänner efter en separation till exempel. Jag tror vi behöver satsa mer på mötesplats­er – och då inte bara för äldre.

* Vad hoppas du att ditt Almedalsbe­sök kommer att leda till? – Att vi börjar prata om det här mer. På lång sikt hoppas jag det blir en politisk fråga och att man ser gruppen och tar in dem i statistike­n på ett annat sätt än vad man gör i dag. Efter workshopen i Almedalen kommer vi att samla in informatio­n som kommit fram efter samtalen och därefter försöka hitta de politiska redskap som behövs. Därefter hoppas jag att det blir motioner om det här – det är mitt mål.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden