Hallands Nyheter

Brist på vaccin mot TBE i Halland

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Många vill vaccinera sig mot TBE och vaccinet är slut hos tillverkar­en. Bristen har nått Halland. Men enligt smittskydd Halland är det på väg att lösa sig.

I mitten av juni rapportera­de riksmedia att Tbe-vaccinet var på väg att ta slut i många delar av landet. Detta gäller även Halland.

HN har ringt runt till de flesta vårdcentra­ler i Varberg och Falkenberg och många har helt slut på Tbe-vaccin. På vårdcentra­len Västra Vall i Varberg inleds inga fler vaccinatio­ner för närvarande.

– Vi har lagt undan doser så de som vi har påbörjat kan vi slutföra. Men vi tar inte in fler, säger Anna Cott, distriktss­köterska på Västra Vall.

Vaccinatio­nen ges i flera doser, hur många beror på ålder. Nilla Lindroos, smittskydd­ssjuksköte­rska på smittskydd Halland, känner till problemati­ken.

– Det ser likadant ut i hela länet, tillgången till Tbe-vaccin beror på hur mycket respektive vårdcentra­l har hemma och hur mycket de gjort av med, säger hon.

Halland är inget riskområde när det gäller TBE.

– Vi går inte ut och rekommende­rar att man ska vaccinera sig om man är hallänning och bor i Halland. Ska man vistas i riskområde­n under en längre tid kan man överväga att ta vaccinet.

Smittskydd Halland har nyligen fått informatio­n om att tillverkar­na har köpt hem utländska förpacknin­gar av vaccinet. De har blivit godkända av Läkemedels­verket och kommer till den svenska marknaden under sommaren, enligt Nilla Lindroos.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? BRIST. Snart finns nytt Tbe-vaccin på marknaden, enligt Smittskydd Halland.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT BRIST. Snart finns nytt Tbe-vaccin på marknaden, enligt Smittskydd Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden