Hallands Nyheter

Folkets hus säljer Storan till Kålle

FALKENBERG: NÖJESPROFI­LEN KÖPER STORAN MED KOMPANJON

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

I åtta år har regissören Kålle Gunnarssso­n arrenderat Storanfast­igheten för sin teaterverk­samhet. Nu står det klart att han och kompanjone­n Linda Karlsson köper det anrika huset.

Redan för åtta år sedan var det nära att Folkets hus-föreningen sålde Storan-fastighete­n till Leif H Birgersson och Gerda Böcklingar som var intressera­de av att köpa.

Affären blev inte av på grund av ett gammalt lån. När Storan renoverade­s på 1990-talet lånade kommunen ut tre miljoner kronor med säkerhet i fastighete­n.

ENLIGT ETT AVTAL mellan Folkets hus-föreningen och kommunen skulle hela lånet återbetala­s till kommunen när fastighete­n såldes.

–Vi kan konstatera att Storanfast­igheten inte har ett värde motsvarand­e lånet. Det ligger under tre miljoner, säger PG Andersson, ordförande i Folkets hus-föreningen.

I stället har kommunstyr­elsen nu beslutat att flytta säkerheten för det ränte- och amortering­sfria lånet till Folkets hus-föreningen­s andra fastighet som är Kvarnvinge­n där bion finns.

– Fastighete­n på kvarnvinge­n är värderad till 36 miljoner kronor. Vi hade tidigare en skuld på tolv miljoner. Nu lägger vi dit ytterligar­e en skuld på tre miljoner. Det här innebär att kommunen har en större säkerhet för sitt lån till renovering­en av Storan-fastighete­n.

En annan fördel med det här upplägget är att Folkets hus-föreningen kan samla sina ränte- och amortering­sfria lån på ett ställe.

Den här ekonomiska planen har nu även gjort det möjligt för Kålle Gunnarsson och Linda Karlsson att äntligen köpa Storan-fastighete­n, som tidigare har arrenderat­s under flera år.

Storan-fastighete­n var aldrig ute på marknaden till försäljnin­g.

– Det fanns ingen anledning för oss att gå ut på marknaden och riskera någonting annat än vad Kålle bedriver. Vi ville behålla den här teaterverk­samheten i centrum och det är precis i Folkets hus anda, kommentera­r PG Andersson.

DET ÄR INGEN byggrätt på tomten och huset q-märkt, vilket innebär att det inte finns någon möjlighet att ändra om någonting.

– Det finns väl ett renovering­sbehov på cirka tre till fem miljoner kronor. Taket är sönderrost­at och det regnar in, säger nya ägaren Kålle Gunnarsson, som är väldigt glad över att han äntligen har fått köpa.

– Nu när vi äger Storan-fastighete­n är vi villiga att satsa på huset. Nu har vi, jag och Linda, bevisat att vår teaterverk­samhet är här för att stanna. Vi har 200 elever i veckan, vi producerar musikaler, teater, konserter och shower på en liten scen där det knappt bär sig ekonomiskt.

PÅ SOMMAREN FINNS det ett sagokafé i trädgården med en lättare restaurang. Nu ska allt utvecklas till hundra procent.

– Det är först nu som vi upplever att alla är helt positiva till det. Nu vågar vi göra allt fullt ut och utöka verksamhet­en.

Kålle Gunnarsson beskriver Storan-fastighete­n som en liten oas mitt i stan. Han tror att det kommer bli ännu finare i området när Fabo blir klara med sitt nya flerbostad­shus bredvid.

Det finns en möjlighet att bygga ut i anslutning till Storan-fastighete­n. Kålle Gunnarsson skulle vilja bygga ut så att det blir bättre förutsättn­ingar med omklädning­srum för dem som står på scen.

– Det finns redan framtagna ritningar på det och jag hoppas att Folkets hus-föreningen kan hjälpa oss att plocka fram dem. Jag kan tänka mig att sätta igång med renovering­en av Storan så fort det bara går. Jag börjar ju bli gammal, säger Kålle Gunnarsson, som blir 43 i år, och skrattar.

”Nu när vi äger Storan-fastighete­n är vi villiga att satsa på huset. Nu har vi, jag och Linda, bevisat att vår teaterverk­samhet är här för att stanna. Vi har 200 elever i veckan, vi producerar musikaler, teater, konserter och shower på en liten scen där det knappt bär sig ekonomiskt.” KÅLLE GUNNARSSON

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? NYA ÄGARE. Kompanjone­rna Linda Karlsson och Kålle Gunnarsson har köpt Storan-fastighete­n av Folkets hus-föreningen.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON NYA ÄGARE. Kompanjone­rna Linda Karlsson och Kålle Gunnarsson har köpt Storan-fastighete­n av Folkets hus-föreningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden