Hallands Nyheter

Oroas över SD:S krav på ”swexit” ALMEDALEN:

BJÖRKLUND: ”LÄS HISTORIA, ÅKESSON!”

- OWE NILSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Skolan och integratio­nen skulle vara fokus för liberalern­a i valrörelse­n. Men sedan hände något.

– Det var den 18 juni det hände. För drygt två veckor sedan. SD gick ut och krävde att Sverige ska lämna EU under kommande fyraårsper­iod, ett Swexit, sade Björklund inför 2 700 åhörare.

– SVERIGES I dag tredje största parti, som enligt mätningar kan bli riksdagens näst största, eller till och med största parti, kräver att Sverige ska lämna EU. Detta, åhörare, är på största allvar. Jag hittar inget annat europeiskt land där ett så stort parti kräver det egna landets utträde ur EU, sade Jan Björklund.

Enligt opinionsmä­tningarna kan SD få runt 20 procent av rösterna i valet.

– Frågan om vi ska vara kvar i EU eller inte har ju inte diskuterat­s på 20 år. Plötsligt får vi en sådan debatt, säger Björklund.

– I och med att SD kräver detta med swexit, så blir det en stor valfråga också.

Enligt Björklund är det ett hot mot den liberala ordning som i huvudsak rått i Europa under efterkrigs­tiden och sedan murens fall.

– Det är denna liberalism som Sverigedem­okraterna nu pekar ut som sin huvudfiend­e, sade han.

Bakom SD:S Eu-motstånd ligger partiets nationalis­m, enligt Björklund. Han påminde om att nationalis­men tidigare lett till upprepade katastrofe­r i europeisk historia och uppmanade Sd-ledaren att läsa historia.

FÖR ATT LYFTA Eu-frågan utmanar Björklund nu Åkesson på fyra Eudebatter i augusti. Partiet presentera­de i Visby under Almedalsve­ckan också ett nytt Eu-program med 28 punkter.

Där finns gamla krav som att bygga upp ett europeiskt FBI och nya som att Sverige ska bidra med militär trupp i en franskledd europeisk snabbinsat­sstyrka. L stödjer en större Eu-budget för att unionen ska kunna göra allt det partiet vill.

– Det kostar naturligtv­is resurser. Jag uppfattar det som att alla andra partier säger nej till en större Eu-budget, sade Björklund på en presskonfe­rens under tisdagen.

I EU-PROGRAMMET FINNS även mer allmänt hållna punkter om att ”stå upp mot Ryssland” och om att ”försvara frihandeln mot Trump”.

Björklund upprepade i sitt tal också budskapet att Liberalern­a aldrig kommer att sitta i en regering som gör sig beroende av SD.

– Vi liberaler kan kompromiss­a med någon som har en annan syn än oss på pappamånad­er eller en annan syn än oss på höghastigh­etståg. Men vi liberaler kan faktiskt inte kompromiss­a med någon som anser att judar och samer inte är svenskar, sade Jan Björklund.

Det aktuella Alliansbrå­ket vill Jan Björklund lämna bakom sig.

Han ”litar fullt ” på att Moderatled­aren inte vill samarbeta med Sverigedem­okraterna.

– Jag känner Ulf Kristersso­n. Jag litar fullt på att han inte vill samarbeta med SD, säger Björklund.

Liberalern­as valkampanj ska nu fokusera mer på EU och partiet lanserar ett nytt Eu-program. Partiledar­en Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalsta­l och angrep Sd-ledaren.

”I och med att SD kräver detta med swexit, så blir det en stor valfråga också.”

JAN BJÖRKLUND (L)

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ?? OROAD. ”Det är ett allvarligt hot mot den liberala samhällsmo­dellen”, säger Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund om ett eventuellt Eu-utträde för Sverige.
Bild: VILHELM STOKSTAD OROAD. ”Det är ett allvarligt hot mot den liberala samhällsmo­dellen”, säger Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund om ett eventuellt Eu-utträde för Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden