Hallands Nyheter

Många lärare funderar på att lämna yrket

- KLAS WIDESTRAND/TT

Mer än varannan lärare har övervägt att lämna yrket under det gångna läsåret. Det visar en undersökni­ng som Lärarnas riksförbun­d har gjort.

Det står sedan tidigare klart att lärarbrist­en i Sverige väntas bli värre under kommande år. I december förra året släppte Skolverket en rapport där man konstatera­de att skolorna behöver rekrytera omkring 77 000 lärare och förskollär­are under de kommande fem åren.

– Det är mycket oroväckand­e. Vi behöver ju ha fler lärare. Därför måste vi få alla i yrket stanna kvar, locka tillbaka dem som har slutat och samtidigt rekrytera nya, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbun­d. TT: Är det inte ganska normalt att ibland fundera på nya yrkesbanor oavsett vilket jobb man har?

– Så kan det säkert vara. Men tittar man traditione­llt på läraryrket, så är det ett yrke med väldigt låg rörlighet. Du blir lärare, börjar arbeta på en skola och sen är du kvar. De allra flesta lärare känner att de gör ett väldigt meningsful­lt arbete.

– Därför tycker jag att siffrorna är mer oroväckand­e än vad det kanske hade varit i något annat yrke där man vet att rörlighete­n är hög.

I undersökni­ngen uppger även en av fyra grundskole­lärare att undervisni­ngsgrupper­na har ökat medan en av tre säger att klasserna har blivit större.

Åsa Fahlén anser att dessa siffror belyser ett problem som annars ofta hamnar i skuggan av frågan gällande lärarnas ökande administra­tiva arbetsuppg­ifter. Fler undervisni­ngsgrupper innebär sämre förutsättn­ingar för lärare och elever att etablera en förtroende­full kontakt mellan varandra.

– Om man inte får chansen vare sig som elev eller lärare att bygga de här förtroende­fulla relationer­na så minskar man möjlighete­rna till en god kunskapsut­veckling, det är jättevikti­gt.

Att det är just grundskole­lärare som upplever problem av den här sorten är allvarligt, säger Åsa Fahlén.

– Får du en bra start, då har du en stabil kunskapsgr­und att stå på och du klarar dig bättre längre fram i utbildning­en, även om du hamnar i en större klass.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? PROBLEMATI­SKT. Mer än varannan lärare har funderat på att lämna yrket under det senaste läsåret, visar en ny undersökni­ng. Arkivbild.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV PROBLEMATI­SKT. Mer än varannan lärare har funderat på att lämna yrket under det senaste läsåret, visar en ny undersökni­ng. Arkivbild.
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? Riksbanken­s chef Stefan Ingves.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV Riksbanken­s chef Stefan Ingves.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden