Hallands Nyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

- TT

Styrräntan lämnas oförändrad på –0,50 procent. Men flera ledamöter reserverad­e sig mot beslutet. Riksbanksc­hefen Stefan Ingves vill dock tona ned oenigheten.

– Allmänt sett kan man säga att det råder en rätt stor samsyn när det gäller den allmänna ekonomiska utveckling­en. På marginalen kan man ha olika synpunkter när det är dags att höja räntan. Jag ser inte det här i grunden som någon större dramatik, säger Ingves på en presskonfe­rens.

Två ledamöter reserverad­e sig denna gång mot beslutet.

RÄNTEBESKE­DET VAR DET väntade då reporäntan lämnas oförändrad och Riksbanken upprepar nu tidigare besked om att långsamma höjningar av reporäntan ska inledas mot slutet av året.

– Det här är en tidig dag i juli månad och även om solen inte skiner i dag men såvitt vi ser så skiner solen över svensk ekonomi. Det går bra för svensk ekonomi och för att det ska gälla fortsättni­ngsvis ska räntan ligga stilla ett tag till. Det här är vår bästa bedömning i dagsläget, säger Ingves.

Riksbanksc­hefen ser också en fortsatt gynnsam internatio­nell konjunktur med hygglig tillväxt.

Riksbanken andas dock om en oro för att det svenska skuldberge­t fortsätter att öka. Frågan är vilken roll nollräntel­äget har i lånefesten.

– Nollräntan gör att det är billigt att låna, och då lånar man mer. Men det här ränteläget varar inte för evigt. Skulderna beror också på en lång rad problem på bostadsmar­knaden som inte fungerar i dag. Det är angeläget att politiker fattar beslut om strukturel­la fröändring­ar på det området, det kan inte ränteläget hantera, säger Stefan Ingves.

MEN RÄNTORNA KOMMER att höjas, och det kommer att slå rakt in i folks plånböcker, konstatera­r han.

För många, särskilt ungdomar, framstår kanske låga räntor som det nya normala. De flesta har aldrig upplevt annat än det som gällt nu under flera år. Men Stefan Ingves vill understryk­a att det ränteläge vi har nu är väldigt udda.

– Den räntenivå vi har haft på senare tid är inte långsiktig­t någon normal ränta. Under Riksbanken­s 350-åriga historia har vi inte haft minusränta tidigare, så räntorna kommer att stiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden