Hallands Nyheter

Maskiner förstör kulturlämn­ingar

- NIKLAS SVAHN/TT

Var femte kulturlämn­ing har skador från skogsmaski­ner, visar en ny inventerin­g från Skogsstyre­lsen.

När skogsbruke­t avverkar skog eller bereder mark kör de tunga maskinerna ibland över gamla kulturoch fornlämnin­gar och lämnar bestående skador.

Med kulturlämn­ingar menas bland annat husgrunder, hålbottnar, kolgropar eller gårdsplane­r. De har ett svagare skydd än fornlämnin­garna, som kan bestå av gravar, fånggropss­ystem eller stenålders­boplatser.

SKOGSSTYRE­LSEN GÖR VARJE år en inventerin­g av hur skogsbruke­t röjt i skog och mark baserat på ett slumpvist urval.

Varje år kommer omkring 40 000 avverkning­sanmälning­ar in och sedan undersöker Skogsstyre­lsen hur många kulturlämn­ingar som kan finnas bland dem. I slutändan återstår 500 framlottad­e platser som personal åker ut och undersöker. Man tittar endast på kända kulturlämn­ingar som finns dokumenter­ade.

– Skadorna uppkommer framför allt med markberedn­ingsmaskin­er. Maskinerna väger många ton, det räcker att man kör över något så att det trycks till, säger inventerin­gsledare Annkristin Unander på Skogsstyre­lsen.

UNDER EN INVENTERIN­G tittar personalen på avverkning­ar som gjorts för tre år sedan. Och 2017 års undersökni­ng visar att en femtedel av de historiska lämningarn­a har skador, vilket är en ökning jämfört med inventerin­gen 2016 då 16 procent hade skador. Året dessförinn­an var andelen något över 20 procent och Skogsstyre­lsen hade trott på en nedåtgåend­e trend.

– Det kan man tycka är lite märkligt, för vi har jobbat intensivt med skogsbruke­t för att komma till rätta med det här. Skogsbruke­t ser att det inte fungerar bra, säger Annkristin Unander.

Andelen förstörda lämningar ökar efter stora stormar och en förklaring är de körskador som uppkom efter att virke körts ut efter stormen Hilde 2013. Tar inte skogsbruke­t frågan på allvar?

– Jag tycker nog att de tar frågan på allvar men det känns som att vända en oljetanker.

På branschorg­anisatione­n LRF Skog, som företräder Sveriges fyra skogsägarf­öreningar, säger man att skadorna är oacceptabl­a och att de riktlinjer som skogsbruke­t tagit fram måste följas. I övrigt vill de inte kommentera frågan.

 ?? Bild: JOHAN GUNSÉUS/TT ?? TUNGA MASKINER. I samband med skogsarbet­e och markberedn­ing skadas många historiska forn- och kulturlämn­ingar.
Bild: JOHAN GUNSÉUS/TT TUNGA MASKINER. I samband med skogsarbet­e och markberedn­ing skadas många historiska forn- och kulturlämn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden