Hallands Nyheter

Passa på och njut av framgången allihopa

Tre stjärnor

-

Jag har haft chansen, eller säg turen om ni vill, att få växa upp med att svensk landslagsf­otboll faktiskt är ganska bra. En Em-semi som sexåring, ett Vm-brons som åttaåring och en Emkvartsfi­nal som 18-åring. Lägg därtill på några ytterligar­e avancemang i Vm-slutspel och flera Em-slutspel. För mig är det mycket vanligare att Sverige är med i ett mästerskap än att man missar.

DÄRFÖR KUNDE DET vara lätt att inte hänföras. När Sverige kvalificer­ade sig för EM 2008 var det med en axelryckni­ng. Femte raka mästerskap­et och precis allt var som vanligt. Vi gjorde det ju också alltid med lätthet, inga vanskliga playoffmat­cher eller nervdallri­ga avslutning­ar. Flera gånger var det till och med klart innan sista matchen.

Läget är annat i dag. Få trodde att Sverige ens skulle ta sig till Världsmäst­erskapet i Ryssland Vågar hålla i bollen och ger Sverige luft när det behövs, som i slutminute­rna.

Victor Nilsson Lindelöf

Avancemang­et genom mittfältet låg bakom målet som avgjorde matchen.

Robin Olsen

Utstrålar en otrolig trygghet. Hade stor hjälp av en uppoffrand­e försvarsli­nje som täckte skott till höger och vänster. Kanonräddn­ing på Seferovics nick. och det var väl inget konstigt med det. 2010 var vi inte ens nära att få vara med och 2014 stoppades Hamréns mannar av en formtoppad Cristiano Ronaldo.

Men i Ryssland har något hänt. Sverige spelar inte som en underdog, som ett lag som är nöjt över att vara på plats. Sverige spelar som ett lag som föddes till att spela stora matcher, där alla höjer sig för varje match och där ingen nöjer sig med något annat än 110 procent.

VI KAN TA Albin Ekdal som ett exempel. Tio minuter in i andra halvlek trodde nog alla, inklusive Janne Andersson som kallade till sig Oscar Hiljemark, att det var över. Ekdal satte sig ner, skakade på huvudet och grimaserad­e.

Men någonstans hittade han kraften. Så mycket kraft att han på stopptid tog bollen, drev den över det schweizisk­a mittfältet med fyra spelare i hasorna och gav Sverige chansen att lyfta hela

SÅ PÅ LÖRDAG har jag bara ett enda råd. Passa på och njut. Flera av er kanske upplever det för första gången, flera kanske för den sista. Ta vara på stunden och gör den till ett minne för livet. Jag vet minst elva andra som kommer göra det samma.

 ?? Bild: DAMIR SAGOLJ/BILDBYRÅNW­W ?? FESTEN FORTSÄTTER. Svenska fans tog över arenan i Sankt Petersburg. Frågan är hur många som gör den betydligt längre resan till Samara på lördag?
Bild: DAMIR SAGOLJ/BILDBYRÅNW­W FESTEN FORTSÄTTER. Svenska fans tog över arenan i Sankt Petersburg. Frågan är hur många som gör den betydligt längre resan till Samara på lördag?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden