Hallands Nyheter

Blicket i mitt liv”

- HENRIK SKIÖLD/TT

Kylan och precisione­n i finishen har han inte hittat i packningen till Ryssland.

Sverige etablerade tryck i första halvlek, Ludwig Augustinss­on fick in bollen till Berg som sökt sig till en position för avslut. Den tunga, hårda halvvolley­n med vänstern tog en studs, men Yann Sommer fick ut näven och styrde undan.

EN HÖGKARATIG PARAD som räddade Schweiz från ett baklängesm­ål före pausen. Men det var inte över där. Trots ett påtagligt schweizisk­t övertag i bollinneha­v radade Sverige upp chanser. Den allra främsta fick Ekdal.

Mikael Lustig lyfte in mot bortre stolpen. Där stod Ekdal omarkerad – men bredsidade högt över i fritt läge.

Schweiz? Mycket bolltrilla­nde och transporte­rande men inte ofarligt. När Steven Zuber spelade snett inåt gavs Blerim Dzemaili en utsökt möjlighet, men han var inte bättre än Berg eller Ekdal och sköt över.

Schweizarn­a tryckte på rejält efter pausen, radade upp hörnor, men den svenska vallen stod emot allt. Och så kom det gyllene ögonblicke­t som fick vägarna att bära till industrist­aden Samara sydost om Moskva.

Victor Nilsson Lindelöf drev upp, spelade till Forsberg som släppte till Toivonen. Forsberg sökte sig inåt med kvicka fötter och sköt rappt. Skottet gick mitt mot Sommer, men mittbacken Manuel Akanji slängde ut benet och bollen förbi sin egen målvakt.

25 minuter att härda ut, försvara, inte släppa till något. Detta näst intill perfektion stöpta svenska ”en-för-alla-alla-för-en”-kollektiv hyllas lite varstans av fotbollens storheter. Var och en vet exakt vad som ska göras. Och gör det.

– Jag är inte förvånad, vi har ett fantastisk­t lag, spelar det svenska spelet och står kompakt. Det känns jätteskönt, säger Emil Forsberg om avancemang­et.

Gustav Svensson, som inte startat en tävlingsma­tch, klev in för avstängde Sebastian Larsson och briljerade på mitten.

Ola Toivonen som knappt fått spela i Toulouse är i kvartsfina­l i VM. Det är också Albin Ekdal, som inte spelat fyra raka matcher i Hamburg på den här sidan nyåret.

MARTIN OLSSON och Emil Krafth kom in sista tio för att stärka defensiven. Krafth för Lustig, som fick sin andra varning och missar lördagens kvartsfina­l.

Det höll. På tilläggsti­d fälldes Olsson, Damir Skomina blåste straff, men kollade reprisen och ändrade sig till frispark.

Den slog Toivonen i muren – och så blåste Skomina. För första gången sedan 1994 är landslaget i kvartsfina­l i ett VM.

 ?? Bild: DARKO BANDIC ?? sedan 1994.
Bild: DARKO BANDIC sedan 1994.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden