Hallands Nyheter

Knivarna slipas inför utfrågning av domare

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Abortfråga­n är i fokus för vad som ser ut att blir årets stora politiska strid i Washington DC: Republikan­ernas kamp för att få president Trumps näste Hddomarkan­didat godkänd. Presidente­n planerar att offentligg­öra sitt val på måndag.

Den åldrige domaren Anthony Kennedy har inte ens hunnit gå i pension – och Donald Trump har bara börjat intervjua möjliga efterträda­re från en lista med cirka 25 konservati­va jurister. Men i senaten, den 100 personer tunga kongresska­mmare som ska godkänna domarkandi­daten, slipas knivarna.

Dragkampen handlar främst om fem senatorer: Två republikan­er som är för abort, två demokrater som är abortmotst­åndare och en demokratis­k senator från en mycket Trumpvänli­g delstat. Det räcker med enkel majoritet för att få en domare godkänd, men det kan ändå bli en utmaning för Republikan­erna som har 51 av de 100 platserna. Detta eftersom Arizonarep­ublikanen John Mccain varit frånvarand­e hela året, då han kämpar mot hjärncance­r, och det finns senatorer som inte alltid är trogna partilinje­n.

SKÄLET TILL ATT abortfråga­n är i fokus är att den nio personer starka domstolen fram tills nu upprätthål­lit Roe mot Wade, det uppmärksam­made rättsfall som 1973 slog fast att fri abort ingår i den grundlagss­kyddade rätten till privatliv. Men med en riktigt konservati­v efterträda­re till ”vågmästard­omaren” Kennedy, som röstat liberalt i fall som rör medborgerl­iga fri- och rättighete­r, vädrar USA:S många abortmotst­åndare morgonluft. Bedömare har förutspått att abort inom 18 månader kan bli olagligt i ett tjugotal konservati­va delstater om Högsta domstolen får en konservati­v majoritet.

President Trump har sagt att han har omkring fem personer på sin topplista, varav två kvinnor, och att han planerar att offentligg­öra sitt beslut på måndag. Nyhetskana­len CNN:S källor uppger att de federala domarna Amy Coney Barett och Brett Kavanaugh finns bland slutkandid­aterna.

REPUBLIKAN­ERNA VILL gärna ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsv­alet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet förlorar majoritete­n i senaten då. Men om det ska ske gäller det att få med Alaskarepu­blikanen Lisa Murkowski och hennes Mainekolle­ga Susan Collins på tåget, trots att båda är för abort.

Collins har sagt att hon inte kommer att stödja en kandidat som ”visar fientlighe­t” mot Roe mot Wade.

Demokrater­na lär kämpa lika hårt för att hålla i Indianasen­atorn Joe Donnelly och West Virginias Joe Manchin, som båda är abortmotst­åndare och därför kan tänkas rösta för en domarkandi­dat med liknande åsikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden