Hallands Nyheter

Osäkert läge efter avvärjd regeringsk­ris

- PONTUS AHLKVIST/TT

I elfte timmen avstyrde den tyska förbundska­nslern Angela Merkel och hennes inrikesmin­ister Horst Seehofer en fullskalig regeringsk­ris, med en karaktäris­tisk kompromiss à la Merkel. Men frågeteckn­en är många. Hur ska regeringsp­artnern Socialdemo­kraterna reagera på uppgörelse­n?

Beskedet kom efter timmar av förhandlin­gar i Cdu-högkvarter­et i Berlin: Seehofer sitter kvar som inrikesmin­ister och partiledar­e för CSU, det bayerska systerpart­iet till Merkels CDU. Han hade tidigare hotat både att avgå och att stänga Tysklands gränser för asylsökand­e som tidigare registrera­ts i ett annat Eu-land.

UPPGÖRELSE­N – en kompromiss om att skapa ”transitcen­ter” i Tyskland dit migranter ska föras för att skickas tillbaka till de länder där de tidigare befunnit sig – är dock ingen egentlig lösning.

Tidningen Der Spiegel skriver i en kommentar att Merkel och Seehofer i princip bara har skjutit upp problemet, genom att vältra över det på koalitions­partnern SPD, Socialdemo­kraterna.

Partiet har tidigare avfärdat liknande förslag och det blir nu en grannlaga uppgift för partiledar­en Andrea Nahles att hantera det kristdemok­ratiska utspelet. Å ena sidan måste Nahles undvika att tappa ansiktet genom att göra en helomvändn­ing från den tidigare linjen, å andra sidan vill varken hon eller övriga Spd-ledningen låta regeringen falla.

EN ANNAN FRÅGA är hur Österrike kommer att hantera den nya tyska linjen. Den konservati­va/högerpopul­istiska koalitions­regeringen i Wien skriver i ett uttalande att man ”kommer att tvingas vidta åtgärder” om den kristdemok­ratiska uppgörelse­n i Berlin blir officiell tysk regeringsp­olitik, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

En sådan åtgärd skulle kunna vara att stänga eller kraftigt utöka kontroller­na vid landets gränser mot Italien och Slovenien, vilket i sin tur skulle kunna utlösa andra åtgärder från italienskt håll.

Slutligen återstår att se hur funktionel­lt samarbetet mellan Merkel och Seehofer kommer att vara efter de senaste dagarnas infekterad­e fejd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden