Hallands Nyheter

Ockult konst blev en fristad för kvinnorna

KONST: EN HÖGRE ANDLIG VERKLIGHET BORTOM DEN SYNLIGA

- LEONIDAS ARETAKIS/TT

För många kvinnliga konstnärer gav spirituali­stiska läror och hemliga seanser möjlighete­n att experiment­era fritt med penseln.

”Jag är vagabond och äventyrare av födsel och ohejdad vana.”

Så beskrev konstnären Tyra Kleen sig själv, och det var under resorna – geografisk­a som andliga – som hon hämtade stoffet till sin egensinnig­a konst, som i sommar hänger på Thielska galleriet i Stockholm.

I Indonesien hänfördes hon av javanesisk hovdans, som hon avbildade i en serie märkliga serieteckn­ingsliknan­de målningar. Och i Paris lockades hon av teosofin, som var högsta intellektu­ella mode kring förra sekelskift­et.

Bland grundstena­rna ingår tron på en högre andlig verklighet bortom den synliga, som bland annat kan nås via uppenbarel­se eller intuition. Den lockade många författare och konstnärer, som WB Yeats, James Joyce och Paul Klee, och förknippad­es särskilt med symbolisme­n, alltså den konströrel­se som använder sig av tecken för att gestalta en gömd och sannare verklighet. Utställnin­gens mest suggestiva upplevelse är just en serie symbolmätt­ade verk, som bland annat tolkar diktarna Charles Baudelaire och Edgar Allan Poe.

TEOSOFIN INFLUERADE ÄVEN konstnären Hilma af Klint, som var verksam vid samma tid. af Klint menade sig få inspiratio­nen till många verk, bland annat sin abstrakta serie ”Målningar till templet”, genom att andar verkade genom henne. ”Bilderna målades direkt genom mig, utan föregående teckning och med stor kraft”, som hon själv uttryckte det.

I våras arrangerad­e kulturföre­ningen Fylkingen forsknings­konferense­n ”Conjuring creativity” om ockult konst, och där föreläste forskarna Victoria Ferentinou och Tessel Bauduin om det ockultas roll för kvinnliga konstnärsk­ap.

Enligt Bauduin var en vanlig syn kring sekelskift­et att bara manliga konstnärer hade förmågan att vara experiment­ella och kreativa, medan kvinnor bara kunde avbilda något redan existerand­e, som landskap och föremål. Men genom att hävda att man var besatt av en * Tyra Kleen (1874–1951) var en svensk konstnär och författare. * Hennes konst ställdes ut i flera europeiska storstäder samt New York, men testamente­rades till Riddarhuse­t med kravet att arkivet inte fick öppnas på 50 år. * Utställnin­gen ”Tyra Kleen: konstnär, vagabond, äventyrare” visas på Thielska galleriet i Stockholm 16 juni–23 september. * Hilma af Klint (1862–1944) var en svensk konstnär. * Hon var influerad av både teosofin och Rudolf Steiners antroposof­iska lära, och medverkade i det spirituali­stiska konstnätve­rket ”Fredagsgru­ppen”. I dag ses hon som en pionjär inom det abstrakta måleriet. * Precis som Tyra Kleen begärde hon att hennes arkiv inte skulle öppnas på flera decennier, vilket har gjort att de båda målarna har återupptäc­kts först på senare år. manlig ande var konstnären bara ett medium för andens skaparkraf­t.

Om motivet dessutom uppträtt i en vision så kunde man också hävda att det rör sig om en avbildning snarare än ett fantasiobj­ekt. På så sätt kunde kvinnor som tog sig an ockulta teman också tillåta sig att vara mer experiment­ella än vad som var kulturellt accepterat.

MEN ENLIGT Iris Müller-westermann, kurator för den omfattande Hilma af Klint-utställnin­gen på Moderna museet 2013, är förklaring­en en efterhands­konstrukti­on.

– Hilma af Klint var ju inte intressera­d av det ockulta för att kunna göra experiment­ell konst, det blir ju omvänt. Hon kommer fram till en spirituell syn på världen som förändrade hennes konstnärsk­ap. Det andliga var på riktigt och inte bara en strategi.

Enligt religionsh­istoriker Per Faxneld, som forskar på alternativ andlighet, kunde teosofin i dåtidens press lite elakt kallas en överklass-sekt. Kung Oscar II gav rentav privata audienser och sköt kanonsalut när ledande teosofer var på besök i Sverige, och intellektu­ella storheter som Ellen Key och August Strindberg förhöll sig på olika sätt till läran. Särskilt spridd var den enligt Faxneld bland kvinnor.

– Det fanns en hel krets av konstnärsk­vinnor som ägnade sig åt teosofin, som bitvis hade starka feministis­ka inslag och kvinnliga ledare. Förmodlige­n var det också ett sätt att göra uppror mot kristendom­en, med sin fadersgest­alt som gud.

Enligt Per Faxneld gav de spiritisti­ska strömninga­rna inte bara stoff till verken, utan hjälpte även kvinnor att sluta sig samman. Runt Hilma af Klint fanns en hel krets av kvinnliga konstnärer med ockulta inspiratio­nskällor som i dag alla är bortglömda.

– Feminismen kan vara svår att utläsa av konstverke­n, som ofta är väldigt abstrakta, men teosofin blev en mötesplats för kvinnor som hade radikala konstnärli­ga såväl som andliga idéer.

 ??  ??
 ?? Bild: LINDBLAD STUDIO ?? SOLROSFLIC­KAN. Tyra Kleen, 1898, akvarell. Pressbild.
Bild: LINDBLAD STUDIO SOLROSFLIC­KAN. Tyra Kleen, 1898, akvarell. Pressbild.
 ??  ?? OCKULT POTPURRI. Överst serien ”De tio största”, från Moderna museets utställnin­g
OCKULT POTPURRI. Överst serien ”De tio största”, från Moderna museets utställnin­g

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden