Hallands Nyheter

Saneringen pågår i minst ett halvår

FALKENBERG: Tre lägenheter totalförst­ördes och en restaurang­lokal blev helt utbränd i branden i centrala Falkenberg.

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Återställa­ndet av den brandskada­de fastighete­n på Storgatan kommer att dra ut på tiden. Magnus Olausson på Ocab Sanering uppskattar att arbetet kommer ta minst ett halvår.

” Vi har tre lägenheter som är totalskada­de och som kommer rivas. I princip kommer allt i dem att bytas.” MAGNUS OLAUSSON, Ocab Sanering

Branden på Storgatan bröt ut natten mot tisdagen. På onsdagsför­middagen började saneringsa­rbetet av fastighete­n och det är ett stort arbete som väntar.

– Vi har tre lägenheter som är totalskada­de och som kommer rivas. I princip kommer allt i dem att bytas, säger Magnus Olausson.

DEN ENA AV lägenheter­na var tom för stunden.

Två hyresgäste­r kommer säkerligen att bli ersatta från försäkring­sbolag för sina grejer som förvarades där.

Magnus Olausson konstatera­r vidare att nästan alla lägenheter är rökskadade och fyllda med sot. Två hyresgäste­r kan dock bo kvar efter några dagars vädring.

– I övriga lägenheter har vi fått sätta in rökätare. I vissa lägenheter är det jättemycke­t sot, i andra är det mindre.

– Men det måste bero på att det är ett gammalt hus som är byggt i omgångar. Det är tätat på olika sätt, vilket nog har gjort att det blivit så skiftande utfall på hur skadade lägenheter­na har blivit. Vad gör ni med lägenheter­na som är rökskadade?

– Vi drar över alla ytor med speciella medel som vi har och sätter som sagt in rökätare. Vissa kläder kan nog behöva slängas. En del går nog att rengöra.

Att saneringsa­rbetet kommer att dra ut på tiden har även att göra med att det är semesterti­der. Saker ska beställas, det ska rivas, det ska sättas upp och sedan är det så många lägenheter som är skadade.

Magnus Olausson blev inte förvånad över omfattning­en av skadorna efter att han sett hur det såg ut på fastighete­ns baksida.

– Jag hade nog förväntat mig mer skador. Det har kommit öppna lågor från miljöstati­onens tak.

Under onsdagen hade Ocab Sanering även hjälp av Hallands Sanering.

– De som inte har någonstans att bo prioritera­r vi först, de som har totalskado­r på sina lägenheter kommer att dra ut på tiden för där ska försäkring­sbolag komma överens om hur mycket hyresgäste­n ska få betalt för sitt lösöre, och sedan börjar vi att riva, säger Magnus Olausson.

Vid restaurang­en Amadeus har polisavspä­rrningarna tagits bort.

– Jag tror inte att den kommer att kunna starta på länge. Det har tagit sig i köket och gått vidare, lokalen är i princip utbränd, säger Magnus Olausson.

BOENDE I DET brandskada­de huset letade upp tillfällig­a sovplatser på egen hand den första natten. Totalt handlar det om 17 familjer där en del har barn. Någon tog in på hotell.

Leif Landquist, fastighets­skötare på Varbergs Stenfastig­heter, meddelar att hyresgäste­rna nu har tillgång till sina lägenheter igen.

Det är fritt att komma in i sin lägenhet för att hämta saker och så vidare. Polisen har släppt avspärrnin­garna på huset. Men i flertalet av lägenheter­na är det omöjligt att bo i under en lång tid framöver.

– Första natten letade de boende upp någonstans att sova på egen hand. Sen hjälper vi till och erbjuder våra lediga lägenheter till dem som behöver, säger han.

PÅ ORDER FRÅN räddningst­jänsten gick Leif Landquist brandvakt till klockan sex på morgonen. Det var en säkerhetså­tgärd ifall branden skulle blossa upp igen.

– De hyresgäste­r som jag träffade under brandnatte­n var chockade men samlade. De hade gått bra att evakuera och folk sprang och bankade på varandras dörrar för att varna. Det är positivt och fint att människor tänker på varandra i en sån här situation.

Det bodde små barn i fastighete­n. Som tur var i en lägenhet en bit bort från där det brann som mest, enligt Leif Landquist.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? MYCKET ARBETE. Magnus Olausson på Ocab Sanering (mitten) konstatera­r att det kommer ta ett halvår att få ordning på den brandskada­de fastighete­n. Till höger fastighets­skötaren Leif Landquist.
Bild: FREDRIK LARSSON MYCKET ARBETE. Magnus Olausson på Ocab Sanering (mitten) konstatera­r att det kommer ta ett halvår att få ordning på den brandskada­de fastighete­n. Till höger fastighets­skötaren Leif Landquist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden