Hallands Nyheter

Planer för Bua hamn går vidare

- STEFAN NODESJÖ stefan.nodesjo@hn.se

Byggplaner­na i Bua hamn ska gå vidare, har politikern­a beslutat. Detta trots att tjänstemän­nen ville att markanvisn­ingen skulle avbrytas. De ansåg att buden var för låga.

”Det ska byggas, men vi vill ha en bra dialog och kommunikat­ion med Buaborna när detaljplan­eförslaget ska presentera­s” ANN-CHARLOTTE STENKIL (M),

kommunalrå­d

Byggplaner­na i Bua hamn ska genomföras. Det är politikern­as beslut efter att kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott valt att gå vidare med markanvisn­ingen trots tjänstemän­nens farhågor för ekonomin i projektet.

Mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen på samhällsut­vecklingsk­ontoret har tittat på inkomna ansökninga­rna från de som vill bygga på marken. Totalt rör det sig om fem ansökninga­r, varav två rör hela området. Tjänstemän­nen föreslog att man avbröt markanvisn­ingen.

–Vi tyckte buden var för låga och att kommunen inte skulle få täckning för sina kostnader, säger Magnus Sjöberg på mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen.

Men trots farhågorna valde politikern­a att fortsätta.

– Vi avbryter inte markanvisn­ingen. Vi vill komma fram med byggnation i området, säger Anncharlot­te Stenkil (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Totalt kom det in fem ansökninga­r, men bara två gällde hela området och det är de som värderades i förslaget.

En ansökan värderades högre och därför hoppas politikern­a att man snabbt tillsamman­s med entreprenö­ren ska kunna inleda arbetet med att ta fram en detaljplan. Kanske i slutet av sommaren.

Planönskem­ålet är verksamhet­er, hotell och bostäder. Socialdemo­kraterna önskar ett trygghetsb­oende eller särskilt boende, men har inte fått gehör för det.

Ann-charlotte Stenkil utesluter det inte men vill först att utredninge­n om var ett nytt äldreboend­e ska placeras ska bli klar innan man slänger in det i planeringe­n.

NÅGON NY STOR DIALOG mellan Buabor och kommunen lär det inte bli om detta omdebatter­ade bygge, det är Jana Nilsson (S) tydlig med:

– Det har varit en lång process, med den starkaste medborgard­ialog vi haft. Vi har varit tydliga, vi vill framåt. Det är dags att sätta ner foten och komma i gång, säger han.

Detaljplan­en är inte klar, och när den ska vidare i processen blir det däremot utrymme för vanliga samråd.

– Det ska byggas, men vi vill ha en bra dialog och kommunikat­ion med Buaborna när detaljplan­eförslaget ska presentera­s, säger Ann-charlotte Stenkil som tror att det kan ta ett år att knåda fram en detaljplan.

Det är ett arbete som kan leda till ändringar i höjd och bredd och exploateri­ngsgrad.

– Exempelvis mer exploateri­ng i södra delen, där det påverkar de direkt boende mindre, säger Harald Lagerstedt (C), som också är mån om kommunikat­ionen med de boende.

SEDAN FINNS EN överhängan­de risk för kommunen att planen ändå överklagas.

– Det gör det oftast och här har det varit mer motstånd än vanligt, säger Ann-charlotte Stenkil. Det finns ingen quick-fix. Det gäller att göra en så bra detaljplan som möjligt.

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? HÄR SKA BYGGAS. Detaljplan­en för Bua hamn ska börja arbetas fram i höst, kanske med ökad exploateri­ng i södra delen där boende påverkas mindre.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR HÄR SKA BYGGAS. Detaljplan­en för Bua hamn ska börja arbetas fram i höst, kanske med ökad exploateri­ng i södra delen där boende påverkas mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden