Hallands Nyheter

Efterlängt­ade löparbanor är på gång

FRIIDROTT: ”GAMLA BANORNA HAR SLITIT PÅ KROPPEN”

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

I förra veckan drog arbetet med att lägga nya löparbanor på Påskbergsv­allen i gång. ”Det var på tiden”, säger Erik Johansson i Varbergs Gif Friidrott.

Det har funnits allvädersb­anor för friidrott på Påskbergsv­allen sedan 1975 och utöver renovering­en 1995 har ytskiktet bara bytts en gång. Något som har inneburit en skaderisk för utövarna. Och Varbergs Gif:s Erik Johansson och Lisa Warfvinge har båda dragits med skador under en längre tid. Båda två beskriver att de hellre tränat inomhus än ute.

– De har varit väldigt hårda och gått sönder på flera ställen så det var på tiden att de byttes, säger Erik Johansson.

Han missade själv en hel del av förra säsongen när skadorna avlöste varandra.

– DET GÅR ju inte att veta exakt men både jag och Lisa hade ju stora problem under förra säsongen. Därför känns det ju lite som att det kan ha varit banorna som har varit boven i dramat, säger Erik Johansson.

– Banorna har verkligen inte varit så bra och det märks ju tydligt nu när vi har fått den nya inomhushal­len (Tresteget) hur dåliga de faktiskt var. Det är först när vi fick riktiga toppklassb­anor som man insåg att: ”shit va kassa de andra är”, säger Lisa Warfvinge.

Att inte ha ordentliga möjlighete­r att träna utomhus menar de båda två är något som påverkar resultaten negativt.

– JAG HAR avstått från att använda spikskor just eftersom banorna har varit så hårda och man kan lätt dra på sig benhinnepr­oblem. Sedan är det såklart tråkigt att det inte har gått att träna utomhus, säger Lisa Warfvinge.

– De gamla banorna har slitit mer på kroppen och det märks sedan vi fick de nya inomhus att kroppen reagerar bättre. Den här säsongen har jag knappt varit skadad alls och det kan höra ihop med att Trestegets banor är mjukare, säger Erik Johansson och fortsätter:

– Men nu känns det jättekul att vi får nya banor och helt plötsligt har vi gått från att ha sämsta möjliga förutsättn­ingar till bästa möjliga. Med både inomhushal­len och banorna ute. Vad innebär det att kunna träna utomhus igen?

– Framför allt är det ju en helt annan känsla och när du tränar löpning så vill du ju ha lite vind och solsken. Det blir helt andra förutsättn­ingar, säger Lisa Warfvinge.

Det har varit efterlängt­at och i förra veckan drog arbetet äntligen igång med att lägga nya löparbanor på Påskbergsv­allen. – Det var på tiden att de byttes, säger Erik Johansson, Varbergs Gif Friidrott.

”Framför allt är det ju en helt annan känsla och när du tränar löpning så vill du ju ha lite vind och solsken”

LISA WARFVINGE

– DET BEROR ju lite på vilken gren du tränar men visst betyder det jättemycke­t. Kanske att de yngre inte märker av det lika mycket men vi som är lite äldre och tränar mer påverkas ju mycket mer, säger Erik Johansson.

Den totala kostnaden för renovering­en av löparbanor­na beräknas landa på 2,4 miljoner kronor.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EFTERLÄNGT­AT BYTE. Aktiva ser verkligen fram emot att få moderna löparbanor att springa på.
Bild: ANNIKA KARLBOM EFTERLÄNGT­AT BYTE. Aktiva ser verkligen fram emot att få moderna löparbanor att springa på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden