Hallands Nyheter

Ordet är fritt.

”Det känns som en käftsmäll på oss ideellt arbetande människor att en elitföreni­ng kan få en halv miljon.”

-

VARBERG. Förtätning­en av Varberg pågår i ett rasande tempo. Stora exploatöre­r köper upp delar av kvarter, ansöker om planändrin­g och får oftast igenom sina höga och stora byggnader i planproces­sen. Välhållna och fungerande hyreshus med låga hyror rivs och hyresgäste­r tvingas flytta.

De som bor i Varberg får gå med en ständig oro för att det är deras kvarter som drabbas nästa gång. Kommer grannarna att sälja och göra det möjligt att du plötsligt är granne med ett 6-våningshus? Bor du utanför vallgatorn­a är risken överhängan­de.

Många Varbergsbo­r tycker att förändring­en av Varberg går för långt. De allra flesta förstår att Varberg måste utvecklas och att det behövs nya bostäder.

Det är omfattning­en man är kritisk mot, och så är även jag.

ALLT FLER POLITIKER tycker också att förtätning­en går för långt. Det var inte detta man tänkte sig när man en gång tog ett förtätning­sbeslut i kommunfull­mäktige. Att utnyttja mark som inte används till bostäder - ja. Att bygga lite högre än befintlig bebyggelse - ja. Att riva välhållna hyreshus med låga hyror – nej, alltså helt enkelt något vi kan kalla en anständig förtätning, som inte fullständi­gt förändrar det Varberg vi älskar och som framförall­t inte helt förändrar boendemilj­ön för de kringboend­e på ett negativt sätt.

Trots att det nu finns olika styrdokume­nt för Varbergs tätort är det i praktiken kommunstyr­elsen som styr, och då i första hand kommunalrå­den som också är ledare för de två största partierna i Varberg. Det finns opposition mot förtätning­en även i dessa partier, men den har ännu så länge inte fått genomslag. Centerpart­iet verkar tycka allt är okej som inte byggs på jordbruksm­ark. Trots att det finns ett antal mindre partier som är emot omfattning­en av nuvarande förtätning, så är det så att vad majoritete­n i kommunstyr­elsen tycker, så tycker också byggnadsnä­mnden , kultur- och fritidsnäm­nden och de tjänstemän som arbetar med planproces­serna. Vad de som drabbas av förtätning­en tycker, bryr man sig över huvud taget inte om. Rösta bort politikern­a Vad vi kan göra för att Varberg ska förtätas anständigt är att rösta bort de politiker som står för den ohämmade förtätning som pågår. Redan de 4-våningshus som förtätning­sstrategin förordar i många områden blir stora kolosser med stor inverkan på de närboendes livskvalit­et.

JAG SKA OCKSÅ göra vad jag kan för att klarlägga vilka politiker som tycker det är okej att riva fungerande hyreshus med låga hyror och tvinga hyresgäste­r att flytta. Trots att man vet att denna typ av bostäder är den som är mest eftertrakt­ad. För var ska våra ungdomar bo? Våra pensionäre­r som inte har en fastighet att sälja? Våra Varbergare som har slitit i lågbetalda omsorgsver­ksamheter?

Våra politiker ska i första hand represente­ra dem som valt dem. Det är därför det kallas representa­tiv demokrati. De ska inte i första hand tänka på dem som inte bor i kommunen och som vill flytta hit. En för snabb tillväxt leder till problem med vägar, barnomsorg, skolor, vård och äldreomsor­g. Avgifts- och skattehöjn­ingar väntar.

Vad vi kan göra för att Varberg ska förtätas anständigt är att rösta bort de politiker som står för den ohämmade förtätning som pågår.

ÄR MAN FÖR att riva billiga hyreslägen­heter och bygga 5- och 6-våningshus i kvarter med småhusbeby­ggelse – rösta på ett annat parti, eller kryssa fram de politiker som är emot det som pågår nu. Annars har du snart ett 6-våningshus som granne! Eller tvingas flytta från din billiga hyreslägen­het!

HP Hylander

 ??  ??
 ??  ?? STÖD. Trots att det vid tillfällen höjts röster om satsningar och vidare utveckling och avancemang i seriesyste­m, har föreningen alltid ”rättat mun efter matsäck”
STÖD. Trots att det vid tillfällen höjts röster om satsningar och vidare utveckling och avancemang i seriesyste­m, har föreningen alltid ”rättat mun efter matsäck”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden