Hallands Nyheter

Politikern­a oeniga om välfärdslö­sning

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det finns tydliga skillnader i hur politikern­a i Varberg ser på de kommande utmaningar­na inom välfärden.

Som HN kunde berätta i gårdagens tidning så står välfärden i Varberg inför stora utmaningar när andelen yrkesarbet­ande blir mindre i förhålland­e till barn och gamla. En rundringni­ng bland lokala politiker visar att engagemang­et i frågan är stort – men lösningarn­a skiljer sig åt.

– Det kommer att bli en svår uppgift att bibehålla den kvalitet som vi har inom välfärden i Varberg i dag, konstatera­r kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

Hon sätter stort hopp till teknikutve­cklingen.

– Det är någonting som verkligen engagerar och fascinerar mig. Vi ser redan nu hur sensorer i våra lyktstolpa­r kommer att kunna användas för att underlätta exempelvis vintervägh­ållning, och hur vi kommer att kunna läsa av hur fulla soptunnor är och så vidare. Detta gäller också inom till exempel hemtjänste­n, säger Ann-charlotte Stenkil.

Socialdemo­kratiska opposition­srådet Jana Nilsson vill lyfta fram arbetstaga­rperspekti­vet.

– Jag håller inte med om bilden av att allting skulle vara frid och fröjd inom välfärden i Varberg i dag. Vi ser på många håll att personalen går på knäna och det behövs mer

resurser inom bland annat äldreomsor­gen, säger han.

JANA NILSSON TROR att arbetskraf­tsinvandri­ng kommer att bli en viktig del av ekvationen framöver.

– Jag tror säkert att vi kommer att behöva rekrytera personal utomlands, och det tror jag att vi kommer att lyckas med om att vi inte isolerar oss fullständi­gt, säger han.

Sverigedem­okraternas Olle Hällnäs är själv verksam inom itbransche­n och tror mycket på den tekniska utveckling­en, men med vissa förbehåll.

– Vi ser hur den psykiska ohälsan ökar bland äldre till följd av att de har så få sociala kontakter. Jag har själv haft uppe motioner i kommunfull­mäktige om generation­sbryggor. Min tanke är att på olika sätt binda samman generation­er, till exempel kan man som i Kungsäter ha förskola och äldreboend­e i samma byggnad, säger Hällnäs.

Vänsterpar­tisten Ingmari Carlsson pekar på sex timmars arbetsdag som en möjlighet.

– Alla försök pekar på att det ger positiva effekter för personalen. Vi blir en mer attraktiv arbetsgiva­re och då orkar också de som arbetar mer, förklarar hon.

Även Ingmari Carlsson ser invandring­en som en viktig del för att lösa ekvationen med en åldrande befolkning.

– Vi är väldigt beroende av att få fler människor i arbete och här finns en stor grupp som vi måste ta vara på och leda in i arbete, säger hon.

Olle Hällnäs (SD) har en annan syn på saken.

– Vi är väldigt tydliga i vårt valmanifes­t: vi vill inte ha någon asylinvand­ring till Varberg alls. Och jag har väldigt svårt att tro att den här gruppen ska lösa den matchnings­problemati­k som finns. Det som efterfråga­s är i de allra flesta fall välutbilda­d arbetskraf­t, jag tycker inte att vi ska sänka kraven på arbetsmark­naden för att återskapa jobb som vi rationalis­erat bort, säger han.

ÄVEN ANN-CHARLOTTE Stenkil (M) ser invandring­en som en utmaning.

– Det stämmer att vi lyckats bra med integratio­nen i Varberg. Men även om 70 procent kommer i egen försörjnin­g inom två år så återstår 30 procent, vad händer med dem? Om man inte kommer i arbete så betyder det att man behöver försörjnin­gsstöd. Och ännu viktigare: vad ska de människor göra som inte har ett arbete? Detta är en stor utmaning framöver och vi behöver komma upp i en siffra som är nästintill 100 procent, säger hon.

Jana Nilsson (S) pekar på ytterligar­e en tänkbar lösning – större bidrag till kommunerna från staten.

– Om vi får en fortsatt S-regering i höst så kommer det stödet att förstärkas kraftigt. Och om inte det räcker så har vi också sagt att vi är beredda att höja kommunalsk­atten i Varberg, säger han.

 ??  ?? FYRA BUD. Jana Nilsson (S), Ann-charlotte Stenkil (M), Olle Hällnäs (SD) ochIngmari Carlsson (V) har olika uppfattnin­gar om hur välfärdens utmaningar ska lösas.
FYRA BUD. Jana Nilsson (S), Ann-charlotte Stenkil (M), Olle Hällnäs (SD) ochIngmari Carlsson (V) har olika uppfattnin­gar om hur välfärdens utmaningar ska lösas.
 ?? Bilder: HN/ARKIV ??
Bilder: HN/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden