Hallands Nyheter

16 katter lämnades att dö

- YVONNE PERSSON

En privatpers­on i Haverdal gjorde på tisdagen en hemsk upptäckt. I två stängda lådor låg fyra vuxna katter och tolv ungar, utan varken mat eller vatten.

– Vi vet inte hur länge de legat där och har aldrig varit med om en så stor dumpning av katter. Människor kan vara grymma, konstatera­r Mia Carlsson på Kattfotens katthem.

Kring lunch gick hon ut med ett upprop på Facebook, där hon akut efterlyste jourhem till de 16 katterna. När tidningen når henne ett par timmar senare är den frågan redan löst.

– Folk är fantastisk­a. Fyra personer har redan erbjudit sig att ta hand om var sin mamma och tre kattungar, men snart behöver vi hitta permanenta hem till dem allihop, säger Mia Carlsson.

PÅ KATTHEMMET VID Norre Katts park är det dessvärre redan fullbelagt.

– Vi har tillstånd av Länsstyrel­sen att ha 40 katter och har nu 38. Att ta emot 16 katter till är tyvärr omöjligt.

Att någon kan få för sig att lämna katter i stängda lådor är förstås helt obegriplig­t.

Mia Carlsson berättar att övergivna katter är ett återkomman­de problem i just Haverdal.

– Varje sommar får vi in katter därifrån. Förra sommaren hade någon lagt kattungar i en plastpåse och kastat i havet. Som tur var så klarade de sig.

DAGENS HÄNDELSE ÄR polisanmäl­d, men Mia Carlsson har inga stora förhoppnin­gar om att den skyldige ska hittas. På katthemmet­s Facebook-sida strömmade däremot kommentare­rna in:

”Man blir alldeles mållös”, ”galna människor”, ”vad ledsen man blir”, ”må du som har gjort detta möta samma öde, instängd utan mat och vatten”, lyder några av kommentare­rna. ”Någon i Haverdal borde känna till var alla dessa kattungar kommer ifrån. Hoppas hen är så rakryggad att hen vågar anmäla den onda, elaka människan”, skriver en annan.

Nu väntar veterinärb­esök och vaccinerin­g av de 16 katterna, innan de förhoppnin­gsvis kan få bli älskade husdjur i olika hem.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TRÖJOR KVAR. Gunne Johansson säljer fotbollstr­öjor på Varbergs torg tillsamman­s med sin bror Håkan Johansson. De har många Emil Forsberg-tröjor kvar.
Bild: ANNIKA KARLBOM TRÖJOR KVAR. Gunne Johansson säljer fotbollstr­öjor på Varbergs torg tillsamman­s med sin bror Håkan Johansson. De har många Emil Forsberg-tröjor kvar.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? PIGGNAT TILL. Katterna hade varken mat eller vatten i lådorna där de hittades, men har nu fått omvårdnad.
Bild: JOHAN PERSSON PIGGNAT TILL. Katterna hade varken mat eller vatten i lådorna där de hittades, men har nu fått omvårdnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden