Hallands Nyheter

Gick till angrepp mot rasism

ALMEDALEN: INTEGRATIO­NSÅR BERÄKNAS KOSTA 2,6 MILJARDER

- MARIA DAVIDSSON/TT OWE NILSSON/TT

Hon hann inte mer än börja sitt tal förrän hon blev avbruten av en liten grupp skanderand­e åhörare.

– Det är nazister som står där borta. Låt oss lyssna på dem ett tag, sade Annie Lööf.

– Så, nu utgår jag ifrån att ni respektera­r demokratin, sade hon.

Centerleda­ren berättade om det judiska församling­shemmet som attackerad­es av molotovcoc­ktails.

– Kastade av människor fulla av hat. Av fega kräk som inte respektera­r människovä­rdet, sade hon.

– Anständigh­eten kräver att vi står upp. Att vi säger ifrån. Nu räcker det.

Hatet i Sverige förändrar samhällskl­imatet, enligt Centerleda­ren. Främlingsf­ientliga krafter sprider oro.

– KRAFTER VARS själva livsluft är rädslor och otrygghet. Som säger att judar inte är svenskar. Som vill få oss att hata andra. Misstro varandra. Som vill få oss att stänga våra hjärtan, sade Annie Lööf med tydlig adress till SD:S andre vice talman Björn Söder (SD).

– Mina vänner, vi ska aldrig låta dem lyckas. Det finns inget annat alternativ. Vi måste vinna kampen om värderinga­rna. Det handlar om vilket land Sverige ska vara. Mot hatet måste vi stå tillsamman­s, sade hon.

Annie Lööf kritiserad­e också statsminis­ter Stefan Löfven, som sagt att valet blir en folkomröst­ning om välfärden.

– ATT HAN bara vågar när det finns människor som varje dag väntar på hjälp. På att cancerns framfart ska stoppas. På att hjärtat ska kunna fortsätta slå. Att han bara vågar när allt fler drabbas av psykisk ohälsa, sade hon.

Lööf kritiserad­e också regeringen för att ha misslyckat­s med integratio­nen. * Ett integratio­nsår för särskilt motiverade nyanlända införs.

* Samhället ska erbjuda språkunder­visning, praktik, mentorskap och kunskapste­st. Asylsökand­e ska kunna anmäla sig även innan de fått uppehållst­illstånd.

* Totalt kostar förslaget 2,6 miljarder kronor och beräknas för 50 000 personer. Personer som genomgår integratio­nsåret ska få ett kunskapsce­rtifikat som visar att de besitter grundlägga­nde kompetens för arbetsmark­naden.

* För att finansiera integratio­nsåret ska nyanlända erbjudas etablering­slån, som precis som studiestöd­et ska bestå av en bidragsdel och en lånedel. Källa: Centern

Under dagen presentera­de Centern ett nytt integratio­nsförslag. 50 000 särskilt motiverade nyanlända ska kunna gå ett intensivt ”integratio­nsår” för att de snabbt ska komma in i det svenska

TANKEN ÄR ATT nyanlända som är beredda att satsa extra på studier och jobb under ett intensivt år bland annat ska läsa yrkessvens­ka och göra praktik inom bristyrken, varvat med korta yrkesutbil­dningar. Annie Lööf tryckte på att allt ska vara intensivt.

De som antas ska vara beredda att lägga minst 50 timmar i veckan på de olika åtgärderna. Siffran är inte huggen i sten, utan är mer en signal för att markera att det handlar om mer än heltid.

Centerleda­ren Annie Lööf gick till hårt angrepp mot rasister och nazister i sitt Almedalsta­l. – Mina vänner. Det är allvar nu. Detta är på riktigt. Vi kan inte passivt se på. Vi måste visa att Sverige aldrig kommer att tillhöra hatarna, sade hon.

ANDRA INSLAG ÄR obligatori­sk samhällsor­ientering, mentorskap­sprogram och att studierna ska finansiera­s med etablering­slån, som betalas tillbaka efter samma principer som för Csn-lån.

Etablering­s- och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) är positiv till Centerns förslag. Hon lyfter fram att det påminner om de lokala snabbspår som regeringen infört. Ungefär 3 500 personer deltar i dem och siffran bedöms minst fördubblas innan årets slut.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? AVBRUTEN.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT AVBRUTEN.
 ??  ?? Partiledar­e Annie Lööf (C) blev tidigt i sitt tal avbruten av skanderand­e åhörare. Då passade hon på att gå till angrepp mot nazism och rasism.
Partiledar­e Annie Lööf (C) blev tidigt i sitt tal avbruten av skanderand­e åhörare. Då passade hon på att gå till angrepp mot nazism och rasism.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden