Hallands Nyheter

Fler kontroller på sjön i värmen

- ELISA AMORELLI/TT

Varma månader betyder fler timmar på sjön för semesterfi­rare, och mer jobb för kustbevakn­ingen. – Man har semester och vill koppla av och dricka lite vin på båten. Det är såklart ett stort problem så vi har satt in fler kontroller, säger Johnny Åberg på Kustbevakn­ingen.

Hittills i år har Kustbevakn­ingen gjort 1 261 nykterhets­kontroller till sjöss – det är ungefär 30 procent fler än under samma period i fjol.

– Det varma vädret gör att fler tar fritidsbåt­en ut på sjön, vilket gör att vi måste kontroller­a fler, säger Johnny Åberg som är kommunikat­ör på Kustbevakn­ingen.

Han berättar att en del kanske ”lättar lite på moralen” när solen kikar fram. Man solar, kopplar av och dricker lite extra vin till maten, tills det är dags att styra hemåt.

– Och då överskatta­r man ofta sin körförmåga. Därför är det viktigt att man som medpassage­rare vågar säga ifrån och att föraren får vänta till alkoholen helt gått ur kroppen, säger han.

I juni 2010 infördes samma nykterhets­gräns på sjön som på vägarna. Den förare som har minst 0,2 promille alkohol i blodet gör sig därför skyldig till sjöfylleri, och den som har mer än 1,0 promille till grovt sjöfylleri. Enligt Kustbevakn­ingen har de sett en minskning av fylla till sjöss sedan lagen började gälla.

– Jag upplever att det är en stor skillnad. Folk har generellt blivit bättre på att sköta sig och på att utse någon som håller sig nykter, som kör båten, säger Johnny Åberg och hänvisar bland annat till fjolåret då 2 344 kontroller gjordes, varav 88 anmäldes för rattfyller­i.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? LÄTTAR PÅ MORALEN. Många lockas att dricka ute på sjön när värmen kommer.
Bild: ANDERS WIKLUND LÄTTAR PÅ MORALEN. Många lockas att dricka ute på sjön när värmen kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden