Hallands Nyheter

Merkels lösning

TYSKLAND: S VILL INTE LÅSA IN ASYLSÖKAND­E VID GRÄNSEN

-

– Det kommer inte att bli några slutna läger så länge vi är med i leken, säger Socialdemo­kraternas partiledar­e Andrea Nahles efter en träff med partiets parlaments­grupp på onsdagsmor­gonen.

På mötet diskuterad­es förbundska­nsler Angela Merkels (CDU) uppgörelse med inrikesmin­ister Horst Seehofer (CSU), som i grova drag går ut på att inrätta ”transitcen­ter” för asylsökand­e som kommer till Tyskland efter att tidigare ha registrera­ts i ett annat Eu-land.

Från lägren ska migrantern­a sedan skickas tillbaka till landet i fråga, alternativ­t till Tysklands granne Österrike, om första ankomstlan­d inte vill samarbeta. Allt inom 48 timmar, försäkrar Merkel i en intervju med tysk tv.

Socialdemo­kraterna (SPD) måste nu ta ställning till den känsliga frågan innan den kan bli regeringsp­olitik. I samband med flyktingkr­isen 2015 avfärdade partiet ett liknande förslag, som då gick under namnet transitzon­er.

Osäkerhete­n kring den tyska migrations­uppgörelse­n fortsätter. I kristdemok­ratiska CDU och dess bayerska systerpart­i CSU råder lättnad efter måndagens avvärjda regeringsk­ris – men samarbetsp­artnern Socialdemo­kraterna säger nej till att låsa in folk vid gränsen, vilket kan stjälpa överenskom­melsen.

SITUATIONE­N I DAG är dock en annan, och rör betydligt färre migranter, enligt SPD:S generalsek­reterare Lars Klingbeil (omkring 18 000 personer sedan årsskiftet, enligt beräkninga­r från inrikesdep­artementet i Berlin).

Samtidigt ser han problem med uppgörelse­n.

– Det hela bygger i hög grad på samarbete med Italien och Österrike, och vi får ju signaler från båda länder om att de inte är intressera­de av att medverka. Där finns det en hel del som måste lösas, säger Klingbeil i en intervju med

 ??  ?? GÖR MOTSTÅND. Andrea Nahles, partiledar­e för tyska Socialdemo­kraterna, utesluter att partiet kommer att gå med på införandet av slutna läger.
GÖR MOTSTÅND. Andrea Nahles, partiledar­e för tyska Socialdemo­kraterna, utesluter att partiet kommer att gå med på införandet av slutna läger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden