Hallands Nyheter

Polsk domare trotsar utrensning

- PONTUS AHLKVIST/TT

Polens president Andrzej Duda har tvångspens­ionerat chefsdomar­en i landets högsta domstol. På onsdagen dök Malgorzata Gersdorf ändå upp på sin arbetsplat­s – ”för att försvara rättsstate­n”. Nu varnar människorä­ttsgruppen Civil Rights Defenders för hoten mot den polska demokratin.

Ropen skallade utanför domstolsby­ggnaden i Warszawa då chefsdomar­en Malgorzata Gersdorf kom till jobbet på onsdagsmor­gonen: ”Fria domstolar! Grundlag! Oavsättlig­a!”

– Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstate­n, sade chefsdomar­en till journalist­er som samlats utanför HD i Warszawa, enligt AFP.

Egentligen är Gersdorf pensionär sedan midnatt natten mot onsdag, åtminstone enligt Polens president Andrzej Duda och det ärkekonser­vativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS). De tusentals demonstran­terna i den polska huvudstade­n, Eu-kommission­en och internatio­nella människorä­ttsorganis­ationer är av en annan åsikt.

DEN POLSKA REGERINGEN­S senaste kontrovers­iella lagändring har siktet inställt på domstolsvä­sendet. Bland annat tvingas mer än en tredjedel av domarna i Högsta domstolen avgå till följd av en sänkning av pensionsål­dern.

– Situatione­n är väldigt allvarlig. Under åren 2016–2018 har regeringen systematis­kt undergrävt domstolsvä­sendets oberoende, säger Damjan Zdravev på människorä­ttsgruppen Civil Rights Defenders Europaavde­lning.

Förändring­en har bland annat motiverats med att domarkåren är genomsyrad av en mentalitet som lever kvar från kommunistt­iden.

– Det är ren propaganda, säger Damjan Zdravev .

Den polske premiärmin­istern Mateusz Morawiecki försvarar regeringen­s linje, som fått häftig kritik av Bryssel – senast i måndags, då Eu-kommission­en inledde en juridisk process mot Polen.

– Varje Eu-land har rätt att utveckla sitt rättssyste­m i enlighet med sina egna traditione­r, säger han vid ett besök i Europaparl­amentet i Strasbourg, enligt AFP.

CIVIL RIGHTS DEFENDERS uppmanar omvärlden att agera mot den polska utveckling­en – dels för Polens skull, dels eftersom den annars riskerar att skapa ringar på vattnet, enligt Zdravev.

– Vi kan inte se Polen som ett isolerat exempel, eftersom det finns liknande trender i exempelvis Ungern. Det är en utveckling som inte är acceptabel för medlemssta­ter i EU.

 ?? Bild: CZAREK SOKOLOWSKI/AP/TT ?? PROTESTER. Regeringsk­ritiska demonstran­ter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmor­gonen.
Bild: CZAREK SOKOLOWSKI/AP/TT PROTESTER. Regeringsk­ritiska demonstran­ter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden