Hallands Nyheter

Marcus Allbäck: Fotboll är det jag kan

JUBILAREN: INGÅR I MARTIN DAHLINS FIRMA

- LENA WREEDE/TT

– Som spelaragen­t är juli en hektisk tid, förklarar Marcus Allbäck.

Det är då det stora ”transferfö­nstret” är öppet, då kontrakt mellan spelare och klubbarna sluts.

– Blir det en affär så måste jag iväg. Så är det bara, säger han.

Sedan två år tillbaka ingår han i Martin Dahlins firma, MD Management. Jobbet handlar om att hitta nya lovande spelare eller redan etablerade och göra dem till proffs. I stallet finns fyrtio till femtio killar i åldrarna 17 till 33 år, varav hälften är utlandspro­ffs.

EN AGENTS UPPGIFT brukar mestadels förknippas med ekonomiska förhandlin­gar och kontraktsk­rivning. Men Marcus Allbäck berättar att han och Martin har utvecklat rollen. Förutom jobbet med avtalen ger de feedback så att spelarna ska fortsätta att utvecklas. Dessutom finns de till hands när killarna flyttar till ett annat land.

Att han själv gjort samma resa är en värdefull erfarenhet, menar han.

– Både jag och Martin har varit proffs i olika länder i många år, vi har spelat med landslaget i EM och VM så vi vet vad vi pratar om. Att vara proffs är en tuff värld. Det är lite annat än att bo hemma. Du måste lämna all trygghet, alla andra i ditt nya lag vill också spela så de kommer inte att bli dina bästisar. Då gäller det att kunna hantera det.

– Sedan är det allt praktiskt runt omkring för spelaren. Som att skriva in sig i landet, skaffa bankkonton och kort, telefon och bostad. Det är inte så lätt när man är tjugo år och precis har fått ett nytt kontrakt. Där hjälper vi till.

MARCUS ALLBÄCKS EGEN fotbollska­rriär började när han bara var tio minuter gammal och pappa Stefan Allbäck, före detta mittfältar­e i Örgryte IS, registrera­de medlemskap i sin gamla klubb. I femårsålde­rn började Marcus spela på allvar och som 19-åring fick han sitt första proffskont­rakt som anfallare i ÖIS. Sedan rullade det på. Fem gånger har han medverkat i mästerskap med svenska landslaget. Sitt första VM i Japan 2002 nämner han som ett minnesvärt ögonblick.

–Jag startade matchen och vi mötte mäktiga England. Det var en ny gräsmatta som var helt perfekt, klarblå himmel och fullsatta läktare. Man visste att halva Sverige kollade. Det var ett stort ögonblick.

Efter proffskarr­iären fick han jobb som player manager för landslaget under förbundska­pten Erik Hamrén. När det tog slut började han som agent. I Sverige finns i dag omkring 500 agenter.

– Det är en bransch som har vuxit snabbt för att folk ser att det går att tjäna snabba och stora pengar och det lockar till sig dårar, säger han.

MEN FRÅN OCH med 15 juni kom ett nytt reglemente från Svenska fotbollför­bundet som innebär att alla agenter måste registrera sig och för att kunna göra det ska personen ha ett oklanderli­gt rykte. Dessutom får spelarna som kontrakter­as inte vara yngre än 15 år, vilket Marcus Allbäck bara tycker är positivt. Vad har fotbollen betytt för dig?

– Allt, skulle jag säga. Jag hade inte varit den jag är, jag hade inte bott där jag bor, jag hade inte lärt mig andra språk och testat olika ligor. Min fru hade jag kanske träffat ändå, men barnen har fötts på

Hela Marcus Allbäcks liv har präglats av fotbollen. Öis:are från det att han var tio minuter gammal, proffs i fem länder, assisteran­de tränare och spelaransv­arig i landslaget och nu agent.

* Fyller: 45 år den 5 juli 2018.

* Bor: Utanför Stockholm.

* Familj: Frun Suzanne och barnen Philippa, 16, och Rasmus, 14 år.

* Gör: Fotbollsag­ent, tidigare assisteran­de tränare och spelaransv­arig i landslaget.

* Om att fylla 45: ”Bra, men jag känner mig lite yngre. Allt handlar ju om hur man mår och jag mår bra så det är inga problem.”

* Så firar jag födelsedag­en: ”Lugnt och stilla med min familj. Jag hoppas att jag får frukost på säng.”

* Önskar mig: Att min familj får fortsätta att vara friska. Det är ändå absolut viktigast.” den här resan och vi har fått många vänner. Och fotbollen fortsätter att spela roll även nu. Rent krasst kan man väl säga att fotboll är det jag kan, haha. Och det är få förunnat att få jobba med något som man också tycker är så kul.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER ?? 45 ÅR I DAG. Marcus Allbäck, fotbollsag­ent och tidigare assisteran­de tränare och spelaransv­arig i landslaget, fyller 45 år.
Bild: ERIK NYLANDER 45 ÅR I DAG. Marcus Allbäck, fotbollsag­ent och tidigare assisteran­de tränare och spelaransv­arig i landslaget, fyller 45 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden