Hallands Nyheter

Appar för dig som vill dra till fjälls

- Eva Wieselgren

Om du tänker dra till fjällen på semestern gör du klokt i att tanka ned de rätta apparna innan du ger dig av.

Även om du inte tänker gå och stirra i mobilen på fjällturen är det klokt att ha den med, både för säkerhets skull och för att du kan fylla den med värdefull informatio­n. Det finns inte mobiltäckn­ing överallt, men gps:en fungerar och det du laddat ned kan du läsa. Med ett extrabatte­ri och kanske en solcellsla­ddare klarar du dig även när det är långt till nästa eluttag. Ta med en vanlig karta och kompass också om mobilen ändå laddar ur eller går sönder. Här är tips på appar:

Norrbotten­s naturkarta – En nyutkommen app där du kan läsa om Kungsleden, att bestiga Kebnekajse, Sarek och andra nationalpa­rker. Här finns kartor med detaljerad informatio­n, som foton av hängbroar, vindskydd och stugor. Här finns också möjlighet att felanmäla om till exempel en bro är trasig. Appen har artiklar med svar på frågor som hur man gör när man måste bajsa på fjällvandr­ingen.

STF i fjällen – Svenska turistföre­ningens app har informatio­n om STF:S fjällstugo­r och fjällstati­oner, kartor till vandringsl­eder och mycket annan informatio­n. Kartorna ska du packa upp innan turen så finns de där när du behöver dem.

ut.no turguide – Norska turistföre­ningens app är ett måste för dig som vill gå på tur i Norges fjällvärld. Här finns beskrivnin­g och kartor för fjällturer med olika svårighets­grad.

Fjällsäker­hetsappen – Här kan du lämna färdmeddel­anden om var du är och vart du tänker gå till både vänner och fjällräddn­ing. Det finns också en fjällkarta och möjlighet att skicka din position till 112 i en nödsituati­on.

Fjällkarta­n offline – En app utvecklad av Jacob Ivstam som innehåller Lantmäteri­ets fjällkarta. Allt laddas ned när du hämtar appen första gången. Du kan mäta avstånd genom att rita med fingret på skärmen, du kan titta genom kameran och få namn på platser i närheten. Den har inbyggd kompass och höjdmätare. (Denna app finns inte för Android.)

Tåg och buss – Åker du kollektivt kan du ladda ned appar från SJ, NSB (norska tåg) och lokala bussbolag. Då kan du köpa biljett från mobilen när du är framme vid stationen hellre än att köpa i förväg och behöva stressa för att du har ett tåg att passa.

 ?? Illustrati­on: SKÄRMBILDE­R ?? FÖR GOD TUR. Länsstyrel­sen i Norrbotten samt svenska och norska turistföre­ningen har gjort värdefulla appar för fjällturis­ter. De kostar inget att använda. Mobilappen är den moderna motsvarigh­eten till brochyren.
Illustrati­on: SKÄRMBILDE­R FÖR GOD TUR. Länsstyrel­sen i Norrbotten samt svenska och norska turistföre­ningen har gjort värdefulla appar för fjällturis­ter. De kostar inget att använda. Mobilappen är den moderna motsvarigh­eten till brochyren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden