Hallands Nyheter

Maja Lundgren aktuell med science fiction-roman

LITTERATUR: LUNDGREN SKRIVER OM SÖNDERSTRE­SSADE JORDBOR

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Elva år efter den uppmärksam­made ”Myggor och tigrar” har tiden kommit i kapp Maja Lundgren. Själv har hon sedan länge gått vidare, nu till science fiction.

Språket har kollapsat och människorn­a kan inte längre koppla bort chippen som de har låtit placera i sina hjärnor. De som har råd opererar bort dem, de andra kämpar sig fram i tillvaron med ett ständigt pågående brus och informatio­nsflöde i sina huvuden.

–Hela Mundus Mindspeak är bara kaos, säger Maja Lundgren.

Ordet Mindspeak är ett lån från den amerikansk­a science fictionför­fattaren Ursula K Le Guin. Själva termen, Mundus Mindspeak, är majalundgr­enska för ett inomkropps­ligt intranät som inte längre funkar. I hennes kommande roman ”Den skenande planeten” blir det också en av förklaring­arna till att de sönderstre­ssade jordborna inte längre klarar att uttrycka sig i hela meningar.

JUST DET DÄR sista känns påfallande bekant. Vem upplever inte stundtals sitt inre som överhettat och fragmentis­erat? Även själva romantitel­n är en rätt passande beskrivnin­g av jorden som vi ser den.

– Det är väldigt likt. Allt det här med desinforma­tion är också en viktig poäng i boken. Människorn­a vet knappt vad som händer i andra länder, det är kaos i informatio­nssystemet. De får använda sig av kurirer och spioner och skicka människor över haven.

”Jag vill vara en kaustiksod­a i kanon” skrev hon i den självbiogr­afiska ”Myggor och tigrar”, en litterär programför­klaring som kan sägas gälla för alla hennes böcker. Hennes dys-

topiska framtidsro­man är språkligt finurlig snarare än dyster. Maja Lundgren har haft roligt när hon skrivit.

– Man kan göra totalt nattsvarta dystopier om vilken tid som helst, jorden har alltid gått under, säger hon och exemplifie­rar med genombrott­sromanen ”Pompeji” som inleds med berättelse­r om järnmärken och undergångs­profetior.

– MEN DET är också en drift med det. Jag gillar när humorn får komma in även i mörka berättelse­r, som en dimension och livssyn. Om man tar bort humorn från tillvaron finns det inte mycket att hoppas på.

I den omdebatter­ade ”Myggor och tigrar” jämförde hon delar av den manliga, svenska kulturvärl­dens upprepade myggstick med den napolitans­ka maffian. Men det var valet att, ett år före Lars Noréns ”En dramatiker­s dagbok”, namnge författare och kulturreda­ktörer som väckte ramaskri inte bara bland de utpekade.

När hon under höstens metoo-rörelse lyftes fram som en föregångar­e, blev det ändå problemati­skt. Metoo handlade till stor del om fysiska övergrepp, det hon skrev om var något annat.

– Jag var heller inget offer, jag var indragen och det går att se mig som en del av problemet om man vill. Men det är häpnadsväc­kande att det ändå går att prata om saker nu, det är väldigt härligt.

Elva år senare är hon fortfarand­e uppriktigt glad över att hon skrev ”Myggor och tigrar”.

– Jag är så otroligt stolt. Så fort jag råkar höra någon läsa ur den känner jag att jag älskar den, säger hon och daskar till sig på kinden.

– Skäms, så här säger man inte om sin egen bok, det är väldigt opassande! Den höll på att kosta mig livet, men den är väldigt bra. Sedan har den ju kostat mig karriär, pengar och grejsimojs, det har den faktiskt gjort, men jag måste ändå skryta.

I SOMMAR VIKARIERAR hon på ett demensboen­de och höll fram till förlustmat­chen mot Brasilien på Mexiko i fotbolls-vm. Maja Lundgren publicerar ordknappa romaner vart åttonde år, idéerna måste falla på plats och mogna; de är tyvärr svåra att forcera även om hon bra gärna skulle vilja.

 ??  ?? DYSTERHET KVÄVER. ”Humor är inte motsats till allvar, och det är inte säkert att dysterhet är särskilt allvarligt egent-ligen. Jag tycker att dysterhet kan vara som en grå aska som lägger sig över allt och kväver allt liv”, säger Maja Lundgren.
DYSTERHET KVÄVER. ”Humor är inte motsats till allvar, och det är inte säkert att dysterhet är särskilt allvarligt egent-ligen. Jag tycker att dysterhet kan vara som en grå aska som lägger sig över allt och kväver allt liv”, säger Maja Lundgren.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden