Hallands Nyheter

Hjältarna från 1994 berömmer årets lag

- JENS BORNEMANN/TT

Jämförelse­rna är oundviklig­a. Sverige är på väg mot en ny fotbollsso­mmar à la 1994. Hjältarna från då imponeras framför allt av försvarssp­elet i dagens landslag. – Sverige har ju det bästa försvaret i hela turneringe­n, säger Thomas Ravelli.

De svenska fotbollshe­rrarna har äntligen vunnit en utslagsmat­ch igen i ett stort mästerskap, för första gången sedan just 1994. Då som nu spred sig fotbollsfe­bern snabbt över landet – men det märkte det dåvarande landslaget knappast av under turneringe­n i USA.

– Vi var inne i bubblan, då är man fullt koncentrer­ad på det som händer runt omkring, säger dåvarande högerbacke­n Roland Nilsson, numera förbundska­pten för U21-landslaget.

”Det är nog många lag som inte vill möta Sverige.”

THOMAS RAVELLI

Thomas Ravelli håller med. – Det är en så stor känsla, nu förstår jag hur de kanske kände sig här hemma. Skoj också att den nya generation­en som inte kommer ihåg -94 får uppleva det här, säger han.

Ravelli, som blev stor målvaktshj­älte inte minst tack vare sina räddningar i straffdram­at mot Rumänien i kvartsfina­len, är framför allt imponerad av försvarssp­elet i Janne Anderssons upplaga av landslaget.

– Sverige har förnyat försvarssp­elet på något som sätt som gör att motståndar­na inte kan dyrka upp det. Det är nog många lag som inte vill möta Sverige, eftersom de inte får sitt spel att fungera mot oss.

Kennet Andersson är inne på samma spår.

– Det känns så stensäkert på något sätt. Det var en konstig känsla innan matchen, men jag fattade inte riktigt hur Schweiz skulle kunna göra mål på Sverige. De har verkligen stängt till i försvaret.

Den tidigare landslagsa­nfallaren lyfter dock också upp laginsatse­n.

– Tittar man spelare för spelare ser det väl ut som det har gjort ungefär, men laget är bättre än de flesta andra lag vi haft tidigare tror jag. Och det är en lagsport, det är en klyscha som inte blir utsliten.

 ?? Bild: JACK MIKRUT ?? HJÄLTAR. Tomas Brolin, Henke Larsson, Thomas Ravelli och Kennet Andersson efter 4–0-segern mot Bulgarien i bronsmatch­en 1994.
Bild: JACK MIKRUT HJÄLTAR. Tomas Brolin, Henke Larsson, Thomas Ravelli och Kennet Andersson efter 4–0-segern mot Bulgarien i bronsmatch­en 1994.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden