Hallands Nyheter

Sovande plantor väcks med musik

TRÄDGÅRD: DOLDA HÖGTALARE AKTIVERAS NÄR MAN GÅR FÖRBI

- GUNNEL CARLSON/TT

För två år sedan invigdes den tredje och sista av trädgårdar­na kring Astrid Lindgrens barndomshe­m Näs i Vimmerby. I fem år hade Kajsa Vildängen arbetat med att göra Näs till ett nytt besökscent­rum – i Astrid Lindgrens anda men med trädgård i fokus.

I BILEN PÅ väg hem efter invigninge­n satt hon nöjd och lycklig, och tänkte att hon skulle njuta av det hon hade varit med och skapat. Men i stället började tankarna dra iväg mot nya idéer. En trädgård där musik kunde ingå, och rörelse kanske?

Nu är hon där. På Norrvikens trädgårdar i Båstad.

Det har alltid hänt saker runt Kajsa. Hon var bara 19 år när hon köpte en plantskola i Växjö. Efter några år med den startade hon egen trädgårdsb­utik i småländska Öhr. Det var också där tankarna kring Drömmarnas trädgård kom till. Ett storslaget projekt med en vacker visningstr­ädgård mitt i det småländska landskapet. Projektet nådde nästan ända fram, Eu-finansieri­ngen var i princip klar när en privatpers­on överklagad­e. Då övergav hon idén.

– Men arbetet med Drömmarnas trädgård lärde mig enormt mycket. De misstag jag gjorde då behöver jag inte göra om. Och så fick jag en massa kontakter och nya vänner i trädgårdsv­ärlden.

För ett och ett halvt år sedan tog hon jobbet som ansvarig för utveckling och trädgårdsd­rift på Norrviken. En gång ett av Sveriges mest populära och besökta utflyktsmå­l. * Ålder: 39. * Yrke: Trädgårdsm­ästare. * Bor: Utanför Växjö och i Mellbystra­nd. * Förebild: Passionera­de människor. * Drömmer om: Att få renovera en glasverand­a och göra en pionäng. * Favoritträ­dgård: Landskapsa­rkitekten och professorn Gunnar Martinsson­s på Ven. * Favoritpla­ts på Norrviken: Längst

Under många år pågick en infekterad strid om platsens framtid, under tiden förföll de stilträdgå­rdar som skapats av Rudolf Abelin för mer än hundra år sedan.

– Jag följde inte bråket om Norrviken men jag vet ju att det funnits många missuppfat­tningar. Nu är det viktigt att varsamt renovera och lyfta fram siktlinjer och struktur. Ge tillbaka stilträdgå­rdarna sin forna glans. Det här är en så kraftfull trädgård där Rudolf Abelins grunddrag ger en stark ryggrad.

FÖR KAJSA ÄR det viktigt att alla som jobbar med Norrviken ska känna till trädgårdar­nas historia.

– Jag vill få in trädgårdsp­erspektive­t i allt vi gör och öka kunskapen om hur trädgården skapats. Norrviken har en historia, men också en framtid.

I början jobbade hon med sju trädgårdsm­ästare och undrade först hur de skulle kunna sysselsätt­as, nu finns här tio trädgårdsm­ästare och hur mycket som helst att göra.

– Det tar tid att vänja sig vid så här stora penseldrag.

På ett och ett halvt år har Norrviken förändrats. Stilträdgå­rdarna har fått en rejäl uppfräschn­ing, siktlinjer­na har klippts fram, häckar och träd beskurits. Romantiska trädgården har fått en blomsterän­g och Österländs­ka terrassen ser inte längre försummad och bortglömd ut.

Och skaparen Rudolf Abelin, han finns där, hela tiden.

– Man kan förnimma hans ande i parken. Ibland när vi jobbar känns det direkt om vi gör något tokigt. Då förändras stämningen och vi får börja om – och göra rätt.

Hon har redan hunnit bygga upp en egen plantskola och göra Astrid Lindgrens Näs till en mycket välbesökt trädgård. Nu har Kajsa Vildängen satt tänderna i Norrvikens trädgårdar.

OCH SÅ VAR det ju det här med musiken. Den hörs när man går genom trädgårdsr­ummen. Från dolda högtalare i grönskan spelas klassik musik vald efter de olika trädgårdsr­ummen som man rör sig i. En del hörs hela tiden medan andra stycken aktiveras när man kommer till en viss plats.

– Det handlar också om att få in mer mjukhet på Norrviken. Att man inte går in rak i ryggen från första grinden. Mer mjukhet och mer rörelse.

En stig gjord av natursten genom åsens egen flora uppe i skogsbryne­t är ett bra exempel på vad hon menar. Uppifrån åsens kant ser man platsen från ett helt nytt perspektiv.

Kajsa Vildängen är inte bara en igångsätta­re. Hon är också tidsoptimi­st. Det säger hennes arbetskamr­ater och det erkänner hon själv. Men hon hinner nog. Ett och ett halvt år har redan gått och om hon ska följa sin vana så har hon fortfarand­e tre och ett halvt år på sig för att få Norrviken på fötter igen.

upp i Vattentemp­let.

 ?? Bild: GUNNEL CARLSON ?? GRÖNA FINGRAR. Trädgårdsk­reatören Kajsa Vildängen väcker liv i de bortglömda trädgårdar­na i Norrviken i Båstad.
Bild: GUNNEL CARLSON GRÖNA FINGRAR. Trädgårdsk­reatören Kajsa Vildängen väcker liv i de bortglömda trädgårdar­na i Norrviken i Båstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden