Hallands Nyheter

Polisen: Branden kan ha varit anlagd

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Fortfarand­e vet man inte vad som orsakade branden på Storgatan. Polisen kan inte avgöra om den var anlagd eller om det var en olycka.

”Jag tror knappast att det springer runt en pyroman i Falkenberg. Då hade det varit annorlunda” LARS-GUNNAR PERLINGER, ställföret­rädande gruppchef grova brott

Branden på Storgatan startade inte i soprummet som man trodde till en början. Men polisen kan ännu inte avgöra om den var anlagd eller inte.

Polisens kriminalte­kniker har genomfört en teknisk undersökni­ng på Storgatan i centrala Falkenberg efter den kraftiga brand som bröt ut strax innan klockan två under natten till tisdagen. Branden, som enligt räddningst­jänsten förstörde köket inne på restaurang Amadeus, spred sig till ett bostadshus och ett tjugotal personer fick evakueras. Ingen person kom till skada. Enligt de första uppgiftern­a var det inne i ett soprum, intill restaurang­en, som branden startade men det dementeras nu av polisen.

– Det har börjat brinna i anslutning till soprummet, men inte där inne. Det finns ett utrymme mellan soprummet och köket till restaurang­en och det är där som branden har uppstått. Men mer än så vill jag inte säga i dagsläget, säger Lars-gunnar Perlinger, ställföret­rädande gruppchef för avdelninge­n grova brott i Halland.

Exakt vad det är som har börjat brinna har polisen inga svar på just nu. Inte heller vad som orsakat branden.

– Vi kan inte avgöra om den är anlagd eller om det handlar om en olycka. Det finns elektricit­et i ett aggregat på platsen där - vi kan inte heller utesluta att det kan ha startat där, säger Lars-gunnar Perlinger.

DEN AVSPÄRRNIN­G SOM sattes upp efter händelsen togs ner under onsdagen och i går började man riva delar av huset. Sedan tidigare står det klart att saneringen av den brandskada­de fastighete­n kommer att ta minst ett halvår. Nästan samtliga lägenheter i bostadshus­et har blivit rökskadade och fyllda med sot. Tre lägenheter totalförst­ördes och polisen har varit i kontakt med de personer som bodde i en av bostäderna. Även andra förhör har gjorts.

– Vi har haft förhör med personalen från restaurang­en eftersom de var de sista som lämnade byggnaden, säger Lars-gunnar Perlinger. Det har ju brunnit en del i Falkenberg den senaste tiden och de senaste åren. Ser ni något samband med den här branden och de tidigare bränderna?

– Nej, vi kan inte se någon koppling. Jag tror knappast att det springer runt en pyroman i Falkenberg. Då hade det varit annorlunda, då hade det förmodlige­n brunnit på fler ställen.

NU FORTSÄTTER POLISEN med sitt utrednings­arbete och kommer bland annat att titta på en film från en övervaknin­gskamera samt att hålla kompletter­ande förhör.

– Därefter får vi se hur vi går vidare, säger Lars-gunnar Perlinger.

Polisen efterlyser även iakttagels­er från platsen runt tiden för branden.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? FÖRSTÖRT. Under gårdagen började delar av det brandskada­de huset på Storgatan att rivas.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN FÖRSTÖRT. Under gårdagen började delar av det brandskada­de huset på Storgatan att rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden