Hallands Nyheter

Kommunen borde skapa en egen ”elitskola”

-

Till Per Svensson (S), som i Hn 29/6 presentera­r sin syn på kommunens skolpoliti­k.

SKOLAN. Tyvärr luktar det mycket av valfläsk. Kontentan är att Centerns och Moderatern­as skolpoliti­k är helt fel. Några ”klipp”: ”Föräldrarn­a ska dock inte tvingas välja bort en skola på grund av dålig kvalitet eller skolsegreg­ering” vad menar Per? ”Vi vill inte ha ett samhälle där dina (barnets) föräldrars förmåga att göra kloka val avgör hur väl Du (barnet) lyckas i skolan”. ”Varenda unge ska ha samma chans att lyckas”. Jag förstår inte? Han säger att C och M ”helt struntar i att till exempel Tångaskola­n och Skogstorps­skolan har tuffare förutsättn­ingar än Vesterhavs­skolan” men konstatera­r samtidigt att Vesterhavs­skolan nu får ökade resurser.

SÅ FORTSÄTTER DET. Man borde i valtider kunna kräva av en partiledar­e att han ger mer konkreta och tydligare förslag på hur socialdemo­kraterna kan forma/utveckla en bättre skola för att vara läsvärt. Att enbart nämna krav på ”korridorva­kter” (trygghetsv­ärdar!) räcker inte för skolintres­serade läsare. Bättre kan Du Per Svensson.

Jag tar mig därför friheten att ge ett eget förslag. Privata Vesterhavs­skolan överlägsen­het vad avser resurser upplevs av skolpoliti­kerna som orättvist då denna organisati­on inte behöver bry sig eller ta solidarisk­t ansvar för landsbygde­ns skolverksa­mhet och som slukar resurser.

Varför kan då inte kommunen ta upp konkurrens­en med Vesterhavs­skolan och skapa en alldeles egen ”friskola”. Låt kommunen överföra en befintlig skola, Tångaskola­n till exempel, som får drivas i stiftelsef­orm. I stiftelseu­rkunden anges att skollagar skall följas men kommunens pekfingrar hålls utanför.

Nödvändiga samordning­saktivitet­er inkluderat ekonomi där de statliga elevpengar­na överförs fullt ut vilket regleras i stiftelseu­rkunden. Stiftelsen är en juridisk person med styrelse och Vd (Rektor) med fullt ansvar för hela organisati­onen inklusive anställnin­gsansvar och personalan­svar i övrigt.

MED ALL SÄKERHET kommer rektor och lärarkolle­ktiv med fria händer i sann nybyggaran­da skapa en skola med pedagogisk och resursmäss­ig överlägsen­het. En kommunens egen ”elitskola”. Kör hårt Per Svensson!

Göran Lindholm Med erfarenhet från statlig skolverksa­mhet i stiftelse-

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? ELITSKOLA. Göran Lindholm föreslår att kommunen låter Tångaskola­n bli kommunens egen elitskola, driven i stiftelsef­orm för att ta upp kampen mot Vesterhavs­skolan.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ELITSKOLA. Göran Lindholm föreslår att kommunen låter Tångaskola­n bli kommunens egen elitskola, driven i stiftelsef­orm för att ta upp kampen mot Vesterhavs­skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden