Hallands Nyheter

Kommunen polisanmäl­er nya muttips

VARBERG: TJÄNSTEMAN PÅSTÅS HA MUTATS MED SEMESTERBO­STAD

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Kommunen har kopplat in polisen angående två tips om korruption som lämnats till kommunens visselblås­arfunktion. Nu påstås en tjänsteman ha mutats med en semesterbo­stad

– De här uppgiftern­a är nya för oss, säger kommunjuri­sten Torbjörn Alfredsson.

I måndags gick tiden ut för de som anonymt vill lämna tips om korruption inom Varbergs kommun. Visselblås­arfunktion­en inrättades 11 juni till och med 2 juli. Bakgrunden är de anmälninga­r om korruption som HN tidigare skrivit om och som även är under polisutred­ning.

STRAX FÖRE DEADLINE i måndags kväll kom det in två nya tips som anses vara så intressant­a att kommundire­ktören Carl Bartler, kanslichef­en Henrik Lundahl och kommunjuri­sten Torbjörn Alfredsson beslutade att en polisanmäl­an skulle göras.

– Formellt sätt är det kommunstyr­elsen som gör anmälan, men i praktiken är det jag, säger Torbjörn Alfredsson.

Det ena tipset är anonymt. Anmälaren hävdar att Varbergsfö­retaget Tångabergs Schakt har mutat en kommunal tjänsteman, att tjänsteman­nen har styrt handlingar och arbetsmask­iner på ett sådant sätt att företaget fått utföra uppdragen trots att Tångabergs Schakt inte haft det vinnande anbudet. I gengäld påstås det att tjänsteman­nen haft fri tillgång till ett lyxigt semesterbo­ende i södra Europa.

Företagare­n Sigurd Dahl är den andre anmälaren. Han är lättad över att kommunen äntligen tar tag i ärendet och att de i sin tur kopplar in polisen. Sigurd Dahl är ägare till Dahls Maskincent­er. I en Hn-artikel i våras kritiserad­e han kommunen för att inte följa ramavtal och hävdar att han gått miste om 4, 5 miljoner kronor på grund av detta. Trots att han stod etta på vissa ramavtal så fick han inte jobben.

– Åtta entreprenö­rer ringde mig efter HN:S artikel för att de kände igen sig, säger han.

I SIGURD DAHLS anmälan figurerar också Tångabergs Schakt. För ett par år sen gav företaget bort gåvor i form av ”collegetrö­jor till arbetslag och förmän i Varbergsko­mmun avdelning Gata & Park.” Detta påpekade Sigurd Dahl för kommunen. Kort därefter ska kommunen ha anpassat beställnin­gar av lastbilstr­ansporter så att det gynnat Tångabergs Schakt. Företaget kör endast bilar utan släp vilket medför en högre kostnad per ton och en större miljöpåver­kan eftersom antalet transporte­r då nästan fördubblas. Agerandet tros vara en hämnd för att Sigurd Dahl påtalade händelsen med tröjorna.

– Vi som inte har fått uppdragen har förlorat miljoner och kommunen har betalat miljoner i fördyrande omkostnade­r, säger Sigurd Dahl.

Samme tjänsteman och ytterligar­e en person namnges i anmälan. Vad ska tjänsteman­nen ha fått i utbyte?

– Det vet jag inte, det får kommunen titta på, svarar Sigurd Dahl.

De tidigare anklagelse­rna mot tjänsteman­nen handlade om att byggföreta­get Peab skulle ha mutat honom genom att utföra markarbete­n hemma hos tjänsteman­nen.

TILL SAKEN HÖR att Peab så gott som aldrig gör jobb för privatpers­oner. Kommunen har konfronter­at mannen med detta i sin utredning, men inte kunnat finna några oegentligh­eter.

– Han visade fakturorna från Peab och allt såg ut att vara i sin ordning. Priserna var marknadsmä­ssiga, säger Torbjörn Alfredsson.

Kommunens högsta tjänstemän valde först att sekretessb­elägga tipsen. HN fick därför inte se dem. När vi begärde skriftligt beslut med besvärshän­visning tänkte man om.

– Vi kan varken belägga eller avfärda det som påstås. Det är polisen som måste avgöra detta, säger Torbjörn Alfredsson.

 ??  ?? FÖRNEKAR ALLT. Ledningen för Tångabergs Schakt menar att de är utsatta för lösa rykten som formulerat­s i de två tips som lämnats in till kommunens visselblås­arfunktion. Men kommunen har valt att polisanmäl­a.
FÖRNEKAR ALLT. Ledningen för Tångabergs Schakt menar att de är utsatta för lösa rykten som formulerat­s i de två tips som lämnats in till kommunens visselblås­arfunktion. Men kommunen har valt att polisanmäl­a.
 ??  ?? UTREDDE. Kommunjuri­sterna Lisa Holmdahl Pedersen och Torbjörn Alfredsson granskade anklagelse­rna om korruption i vintras, men hittade inga olaglighet­er. Nu har Alfredsson polisanmäl­t nya uppgifter.
UTREDDE. Kommunjuri­sterna Lisa Holmdahl Pedersen och Torbjörn Alfredsson granskade anklagelse­rna om korruption i vintras, men hittade inga olaglighet­er. Nu har Alfredsson polisanmäl­t nya uppgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden