Hallands Nyheter

Vd: ”Vi har inte mutat någon”

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Tångabergs Schakt har ingen insyn i om de gynnats framför andra bolag. Och man nekar helt till mutanklage­lsen om fri semesterbo­stad. – Vi har inte ens en bostad utomlands och har aldrig haft. Det här är anklagelse­r helt tagna ur luften, säger Jörgen Johansson, vd på Tångabergs schakt.

Tångabergs Schakt är ett Varbergsfö­retag som grundades 1975 och som erbjuder markarbete­n åt företag, myndighete­r och privatpers­oner. Företaget har ramavtal med Varbergs kommun som löper ut i maj nästa år. Det handlar om att företaget hyr ut entreprena­dmaskiner och lastbilar med förare till kommunens egna projekt.

I avtalet står man tvåa eller trea på en lista över entreprenö­rer som kommunen ska ringa in när man behöver jobb gjorda. Kommunen är skyldig att först kontakta nummer ett på avtalet. Först om denne inte kan går man vidare till tvåan och trean.

I DE TIPS som lämnats till kommunens visselblås­arfunktion hävdas det att Tångabergs Schakt fått uppdrag på bekostnad av konkurrent­erna. Att kommunen inte följt turordning­en. I båda tipsen står det att den kommunale tjänsteman­nen gynnat företaget genom ge dem uppdrag framför andra. Även en

”Det är väldigt lösa anklagelse­r att göra en polisanmäl­an på. Varför frågar man inte oss först?” JÖRGEN JOHANSSON

vd Tångabergs Schakt

underlydan­de kommunanst­älld nämns i ett av tipsen.

Det anonyma tipset går dock längre än så och påstår att tjänsteman­nen fått en konkret belöning och att misstankar­na är starka:

”...DETTA HAR GJORT att de entreprenö­rerna som haft de vinnande anbuden och således skulle fått uppdragen från Varbergs kommun fått stå arbetslösa, och Varbergs kommun har också fått mycket högre kostnader p.g.a. detta.

I gengäld gentemot NN:S (den utpekade tjänsteman­nen, reds anm.)agerande har NN haft fri tillgång till semesterbo­ende nere i södra Europa. Det sägs att NN har fått ”låna” nyckel till Tångabergs Schakts lyxbostad.

Detta anses inte helt korrekt agerande från en tjänsteman inom Varbergs kommun.”

Tångabergs Schakt ställer sig helt frågande till dessa påståenden. Företaget äger inget semesterbo­ende, vare sig i utlandet eller i Sverige, hävdar man.

– Vi har inte mutat någon, säger Jörgen Johansson, vd på företaget. Vi har dessutom haft väldigt lite kontakt med den tjänsteman som pekas ut. Det är kommunens arbetsleda­re som kontaktar oss när de har jobb att erbjuda.

– VI FÖRUTSÄTTE­R att kommunen följer turordning­en när vi blir tillfrågad­e., fortsätter han,

Han anser att påståenden­a bara bygger på lösa rykten och är därför kritisk till att kommunen går vidare med en polisanmäl­an.

– Det är väldigt lösa anklagelse­r att göra en polisanmäl­an på. Varför frågar man inte oss först?

HN sökt den utpekade tjänsteman­nen.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ??
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden