Hallands Nyheter

S vill ha mer vårdperson­al

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Höj grundbeman­ningen för att komma åt den tuffa arbetsmilj­ön i äldreomsor­gen. Det föreslår Turid Ravlo-svensson (S) och Jana Nilsson (S).

Vice ordförande i socialnämn­den Turid Ravlo-svensson (S) är bekymrad över de hårda arbetsvill­kor som fortfarand­e pressar vårdperson­alen inom äldreomsor­gen i Varberg. I en motion till kommunfull­mäktige föreslår Ravlo Svensson och kommunstyr­elsens vice ordförande Jana Nilsson (S) att man höjer grundbeman­ningen på kommunens äldreboend­en och i hemtjänstg­rupperna.

– Bemanninge­n är det största problemet. Vi har den lägsta grundbeman­ningen i Halland, säger Turid Ravlo-svensson.

EXAKT HUR MÅNGA fler som ska ingå i vårdperson­alens nya grundbeman­ning, som Socialdemo­kraterna önskar se, är oklart. Det får utredninge­n visa, menar Ravlosvens­son, som förutom en starkare personalst­yrka även efterlyser en chefskompe­tens som tar problemen på allvar.

– Jag ser att vi behöver jobba med ledarskape­t på sina håll och höja kompetense­n hos våra chefer. De behöver vara mer närvarande och synas ute hos sin personal. Det går inte bara att vara ledare på pappret.

TIDIGARE SATSNINGAR, SOM till exempel projektet med samordnad rehabilite­ring, har hittills inte gett önskat resultat. Sjukskrivn­ingarna fortsätter att vara många och dyra samtidigt som antalet personer utan någon sjukskrivn­ing alls minskar.

– Vi kommer inte åt grundprobl­emet utan att tillsätta mer personal. Om vi höjer grundbeman­ningen kommer sjukfrånva­ron att minska, det behöver inte bli dyrare, säger Turid Ravlo-svensson.

Mellan tio och elva miljoner kronor om året lägger socialförv­altningen på att betala ut sjuklöner till sin personal. Genom att satsa på en höjd grundbeman­ning hoppas Turid Ravlo-svensson på att få ner den siffran och istället kunna använda en del av pengarna till att skapa nya tjänster inom äldreomsor­gen.

– Får vi majoritet till hösten så är jag helt säker på att vi kommer att genomföra det. Detta är något vi går till val med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden