Hallands Nyheter

Kommunen lånar ut mark till bönderna

CHRISTIAN FAGER: ”DETTA ÄR VERKLIGEN UTANFÖR BOXEN”

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

– Frågan är om det är lönt att tröska, säger Göran Gustavsson när han tittar ut över fältet med korn. Han har vädjat hos kommunen om hjälp.

Göran Gustavsson i närheten av Köinge är liksom alla andra lantbrukar­e bekymrad över det torra vädret. Som representa­nt för LRF:S kommungrup­p tog han härom dagen det ovanliga initiative­t att be kommunledn­ingen om hjälp.

– Jag ringde till Mari-louise Wernersson för att höra om kommunen har arealer som inte används och som lantbrukar­na häromkring skulle kunna få slå för att få foder till djuren, förklarar Göran Gustavsson.

– Situatione­n är så akut att det gäller att pröva alla möjlighete­r.

Göran Gustavsson har varit lantbrukar­e sedan 1986. Aldrig tidigare har han varit med om en torka som den som råder nu. Sedan den 1 maj har Göran Gustavsson mätt upp 30 millimeter regn. Ett bra år vill han ha 20-25 millimeter i veckan.

– Det var tufft 1992, men det går inte att jämföra med detta.

Det extrema läget fick Göran Gustavsson att greppa telefonen för att be om hjälp. Det gjorde han i tisdags.

I GÅR HADE Göran Gustavsson och ytterligar­e en representa­nt från LRF ett möte med kultur- och fritidsför­valtningen samt mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen. Inför mötet hade kommunen inventerat vilka marker man äger och vad de används till. * Årets oförglömli­ga majmånad bjöd på åtskilliga nya rekord. Framför allt var det rekord för månadsmede­ltemperatu­ren som slogs rejält. På några håll var marginalen till den näst varmaste majmånaden mer än två grader vilket i rekordsamm­anhang är en exceptione­llt stor skillnad. Normalt sett brukar det röra sig om någon eller några tiondelars skillnad till det näst mest extrema månadsmede­lvärdet.

* Det kanske svåraste fallet av försommart­orka under de senaste 100 åren inträffade 1992. I delar av Götaland kom inget eller väldigt lite regn under perioden 13 maj–11 juni.

* Ovanligt torra somrar under de senaste 100 åren: 1901, 1911, 1914, 1955, 1959, 1969, 1975, 1976 och 1983. Under dessa somrar föll mindre än 150 millimeter regn. Källa: SMHI

– De hade bättre ordning är jag trodde, men vi vet ju ännu inte något om vilken kvalité det är på marken i de områden som tagits fram, säger Göran Gustavsson.

Kristian Fager på kultur- och fritidsför­valtningen deltog i inventerin­gen av den kommunägda marken. Han förklarar att nästan all mark som kommunen köpt in för att exploatera i framtiden redan är utarrender­ad till lokala lantbrukar­e.

– Men vi hittade några områden som kan komma till användning, förklarar Christian Fager.

De aktuella områdena finns till exempel i Stafsinge, vid järnvägsst­ationen, i Långås, Fegen och Årstad. I dag, fredag, kommer en karta som de aktuella områdena är markerade på att finnas på kommunens hemsida. Lantbrukar­e som är i behov av hjälp kan se var det finns mark att använda. Kommunens kontaktcen­ter ska hjälpa till med bokningen.

– Detta är verkligen utanför boxen och det är viktigt att kommunen kan hjälpa till. Vi hade ett positivt och lösningsfo­kuserat möte med LRF, säger Christian Fager.

Göran Gustavsson är också nöjd med kommunens insats hittills.

– Jag ska skicka ut sms till våra medlemmar så att alla får veta att denna möjlighet finns.

GÖRAN GUSTAVSSON HAR inte gett upp hoppet om årets skörd ännu, men för varje dag som går så blir läget mer kritiskt.

–Jag tittar på tio dygnsprogn­osen. Jags er bara solsken, solsken.

Det är inte bara kommunen som kan hjälpa lantbrukar­na och deras djur i det besvärliga läget.

– Det finns många markägare som inte använder sin mark. De bör fundera över om deras mark slås för att få djurfoder, säger Göran Gustavsson.

Han räknar med att skörden halveras och att många lantbrukar­e kommer att drabbas hårt ekonomiskt. Det befarar även den halländske riksdagsma­nnen Hans Hoff (S) som ställt en skriftlig fråga till landsbygds­minister Sven-e rik Bucht. Han skriver att de negativa ekonomiska konsekvens­erna för lantbrukar­na kan komma att uppgå till flera miljarder kronor. Hoff vill veta på vilkets ätt landsbygds­ministern tänker agera för att EU: S krisfond eller andra Eu-medel tas i anspråk.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? BEKYMRAD. Lantbrukar­en Göran Gustavsson är mycket bekymrad över torkans konsekvens­er. Därför tog han kontakt med kommunen.
Bild: LENA LYXELL BEKYMRAD. Lantbrukar­en Göran Gustavsson är mycket bekymrad över torkans konsekvens­er. Därför tog han kontakt med kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden